Testosteron podporuje čestné chování

11. říjen 2012
Monitor

Testosteron je spojován především s agresivitou. Vědci z Bonnské univerzity však prokázali, že může ovlivnit i to, jak čestně se člověk chová.

Mužský pohlavní hormon přispívá k typicky „samčím“ rysům: výraznější muskulatuře, dominantnímu chováním a zvýšenému libidu. Už dlouhou dobu je spojován i s agresivním chováním a větší ochotou riskovat. Novější studie však naznačují, že testosteron kupodivu také podporuje sociální chování. Neurovědci z Bonnské univerzity proto připravili experiment, kterého se zúčastnilo 91 mužů. Přibližně polovině z nich vědci aplikovali na kůži gel s obsahem testosteronu, druhá polovina stejným způsobem dostala neúčinné placebo.

Druhý den vědci určili hladinu testosteronu v krvi a nechali muže hrát hru o peníze, v níž bylo možné lhát. Porovnání chování hráčů s výsledky krevních testů ukázalo, že testosteron zřejmě podporuje čestnost. Muži, kteří měli vyšší hladinu testosteronu, totiž při hře lhali daleko méně často než ostatní. Vědci se domnívají, že tento jev pravděpodobně souvisí se zvýšenou osobní pýchou a potřebou pozitivního sebehodnocení. Rozhodně to však odporuje vžitému názoru, že testosteron podporuje jen antisociální chování.

Zdroj: Universität Bonn

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio