Testosteron a hromadění břišního tuku

24. srpen 2009

U žen v období menopauzy se často zvětšují tukové zásoby v břišní dutině, které se označují jako viscerální nebo také břišní tuk. Důvodem je podle nové studie mužský hormon testosteron.

Nadbytek viscerálního tuku je z hlediska srdečně-cévních chorob daleko nebezpečnější než tukové polštářky na jiných částech těla. Otázkou, co akumulaci viscerálního tuku u žen ve středním věku způsobuje, se zabývali vědci z amerického Lékařské fakulty Rushovy univerzity. Podle jejich názoru není viníkem vyšší věk, jak se často traduje, ale hormonální nerovnováha, ke které dochází v průběhu menopauzy.

Výpočetní tomografií vědci stanovili množství viscerálního tuku u necelých 400 žen ve věku od 42 do 60 let. Zároveň odebrali vzorky krve, ze kterých zjišťovali hladiny hormonů testosteronu a estradiolu. Statistická analýza ukázala, že hlavním faktorem, který se podílí na hromadění viscerálního tuku, je mužský pohlavní hormon testosteron. Vyšší věk a hladina estradiolu - tedy hlavní formy ženského pohlavního hormonu estrogenu - žádný významný vliv nemá.

Mnoho let se soudilo, že ženy před menopauzou chrání před kardiovaskulárními chorobami hormon estrogen a zvýšené riziko jejich rozvoje po menopauze se připisovalo poklesu jeho hladiny. Nová studie ale ukázala, že příčinou jsou spíš změny v hormonální rovnováze - zejména nárůst hladiny testosteronu.

Výsledky studie zveřejnil odborný časopis Obesity.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.