Tereza Zavadilová: Zbraně už jsou zase cool

28. srpen 2024

Málokterému odvětví se v posledních letech daří tak, jako zbrojnímu průmyslu. Výnosnost akcií zbrojařských firem měřená sektorovým indexem MSCI vzrostla za poslední čtyři roky na dvouapůlnásobek. Zbrojní firmy sedí na hromadě peněz a nevědí co s hotovostí. Takže se spekuluje, že budou muset buď vyplácet vyšší dividendy, nebo vykupovat své akcie zpět, aby zaměstnaly kapitál. 

Protože investoři nemají rádi, když peníze jen tak leží ladem. A akvizičních cílů pro zbrojaře moc není. Tedy dosud nebylo...

Čtěte také

K výkonům obranného a zbrojařského průmyslu logicky přispívají současné válečné konflikty. Vlády zbrojí jak o život, ve vojenském zařízení a materiálu také končí velká část mezinárodní finanční pomoci určená pro Ukrajinu. Zbrojaři zkrátka mají žně.

Sektor se stal natolik lukrativním, že láká i technologické mozky ze Silicon Valley. Známý inkubátor Y Combinator patří k ikonám technologického průmyslu, přivedl na svět současné podnikatelské hvězdy a vytrénoval nejnadanější mozky, co se technologií týče.

V tomto inkubátoru odstartovaly třeba AirBnb, Reddit či Dropbox. Kariéru zde začal mimo jiné Sam Altman, šéf nejznámější firmy v oblasti umělé inteligence, Open AI - kterou inkubátor také na začátku zafinancoval. Altman byl několik let i prezidentem Y Combinatoru.

Levné střely pro válku s Čínou?

Deník Financial Times upozornil, že známý inkubátor nyní investoval do firmy Ares Industries. Ta zahájila činnost minulý týden, a už představila své, cituji: „levné střely s plochou dráhou letu“ jako vhodné pro použití v případné válce mezi USA a Čínou v Tchajwanském průlivu.

Čtěte také

Start-up tvrdí, že zásoby amerických zbraní by v takovém konfliktu byly vyčerpány během několika týdnů, a že nedávné konflikty na Blízkém východě a na Ukrajině ukázaly, že „naše zbraně jsou pro dnešní války příliš velké a příliš drahé“.

Zakladatelé firmy Ares tvrdí, že jejich protilodní střely za 300 tisíc dolarů budou 10krát menší a 10krát levnější než dnešní alternativy. Na webových stránkách inkubátoru se životopis jednoho ze dvou zakladatelů skládá z jediné věty ve znění: Střely jsou cool, pozastavil se Finacial Times.

Přesto to není poprvé, co technologické mozky ze Sillicon Valley zlákal válečný svět. I dvě čelní osobnosti – které mimochodem také investovaly skrze Y Combinator, tedy Elon Musk a Peter Thiel –, mají v tomto zářez na pažbě.

Čtěte také

Muskův Starlink pronajímá své satelity také k vojenskému použití. Thiel je spoluzakladatel firmy Palantir, která pro vojenské účely zase dodává data.

Sázka na technologie ve zbrojení se v současné situaci jeví jako sázka na jistotu. Velcí zbrojaři čekají s plnou peněženkou na inovativní firmy, nyní překvapivě ze Silicon Valley.

Tereza Zavadilová

Že se z technologických nadšenců stali fanoušci vojenství, překvapí asi jako to, že se z někdejších liberálů stali konzervativci a přívrženci Donalda Trumpa.

Je to stále stejná skupina vlivných lidí. Svět se mění – a lidé s ním. Ne nutně vždy k lepšímu.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio