Tereza Zavadilová: Novodobí revolucionáři

3. únor 2021

Zdá se, že koronavirová pandemie urychlila překotný vývoj i v oblastech, kde by to člověk úplně nečekal. I v dění na sociálních sítích, respektive v síle, rychlosti a obrovském rozsahu globálních trendů.

Poslední týden přinesl dva takové hity, které doslova zachvátily svět. Jedním je překotné rozšíření nové sociální sítě s názvem Clubhouse. Tato síť není postavena na zprávách či videích, ale na hlase. Je to takový nepřetržitý podcast, kde si účastníci živelně svolávají debaty na různá témata.

Čtěte také

Tvůrci evidentně vystihli potřebu lidí zavřených na home officech a v lockdownech po lidském „pokecu“. Takhle rychlý start žádná ze sociálních sítí dosud neměla – po tři čtvrtě roce od založení je ohodnocena na jednu miliardu dolarů. 

Druhý fenomén posledních dnů – masové akciové spekulace drobných investorů – zasahuje především budoucnost kapitálových trhů. Jde o následující: účastníci specializovaného chatu sociální sítě Reddit s názvem Wall Street Bets se začali domlouvat na hromadných nákupech akcií, například firmy GameStop.

Ty by bývaly byly téměř odsouzeny k zániku, protože velké hedgeové fondy vsadily miliardy na budoucí pokles jejich ceny. Redditoví investoři začali cenu hromadnými nákupy táhnout nahoru – až na desetinásobek – a sázeli tak proti zájmům fondů, což vedlo k jejich velkým ztrátám. Totéž se zopakovalo například na akciích Nokie či AMC.

Nikdo nám nic nedá, musíme se zařídit sami

Jenže i zde platí, že každá revoluce žere svoje děti. I ta redditová se může lehce zničit sama – a to už bylo vidět na případu spekulace se stříbrem. Jeho cena prudce rostla a na Redditu se objevovaly výzvy k nakupování této komodity.

Čtěte také

Jenže pak se stejně rychle začaly objevovat hlasy, že jde o past, kterou na hráče z Redditu nastražily právě velké fondy, aby je odvedly od spekulací na akcie GameStopu. Existuje navíc podezření, že většinu „investičních tipů“ na Redditu píší nikoli lidé, ale roboti. Takže prostor pro manipulaci je obrovský. 

Zadruhé, redditoví spekulanti pro své investice používají lacinou platformu Robinhood, která posléze obchody se zmíněnými akciemi vypnula – nejspíše z obavy z regulátora, protože velké objemy peněz, které se tam točily, vyžadovaly doplnit nutnou finanční rezervu. Američtí regulátoři – pokud to uznají za nutné – mohou těmto obchodům teoreticky zkazit hru, když ji označí za manipulaci s trhem.

Čtěte také

Na druhou stranu věc má i sociálněpolitický rozměr. Wall Street je symbolem americké nerovnosti už od minulé finanční krize – tehdy hnutí Occupy Wall Street několik let plnilo ulice. Mileniálové obviňují bohaté spekulanty z Wall Streetu ze svých finančních problémů i z nedostupnosti bydlení. Jak poznamenal jeden z diskutujících na Redditu – nikdo nám nic nedá, musíme se zařídit sami. A rok 2021 je rok, kdy obyčejní lidé porazili boháče v jejich vlastní hře. Když nastala revoluce, kde jsi se schovával, ptá se další. 

Pro regulátory a politiky to bude trochu Sofiina volba. Zda nechat drobné spekulanty hrát si, ale riskovat, že bublina praskne a bude je to hodně bolet. Nebo zda dát všanc ztrátu politických bodů, když příliš ostře vystoupí proti malým robinhoodům. Tedy v zájmu obrany velkých fondů, jak si každý přeloží.

Autorka je ekonomická novinářka

Spustit audio