Tereza Zavadilová: Morální hazard se státními penězi

20. říjen 2021

Víc než milionu domácnostem po krachu obchodníků s energiemi výrazně vzrostou náklady na elektřinu i plyn, protože budou měnit dodavatele ve špatnou dobu. Dalším milionům domácnostem vzrostou taky, a to o desítky až stovky procent podle toho, jaké měly smlouvy. Češi v tom nejsou sami, týká se to celého vyspělého světa.

Způsoby, jak spotřebitelům pomoci, jsou různé. Poláci budou posílat chudším domácnostem podporu v hotovosti až do výše čtyř tisíc korun za sezónu, Američané podobně. Němci sníží o 43 procent sazbu, kterou platí domácnosti a firmy na podporu obnovitelných zdrojů.

Čtěte také

V Česku odcházející vláda Andreje Babiše (ANO) zrušila tento poplatek úplně, a to i pro chataře a chalupáře. Navíc chce prosadit snížení DPH na energie na nulu, ačkoli Evropská komise doporučila jen částečný pokles daně. Krom toho ministryně financí odpustila DPH na energie za listopad a prosinec, protože jí to zákon umožňuje v naléhavých případech typu živelních pohrom. Pro vládu je to dohromady účet za devět miliard korun, při úplném zrušení daně to bude víc.

Vláda na posledních zasedání má vůbec celkem napilno. Kromě energetiky působí krizi také čipy. Automobilky požádaly vládu o pomoc a ta se snaží je vyslyšet. Lobby je to silná, autoprůmysl v Česku tvoří desetinu ekonomiky. Takže požadují po státu podporu, konkrétně by měl proplácet náklady na zaměstnance, kteří jsou kvůli odstavené výrobě nuceně doma, a tripartita to odsouhlasila. Premiér Babiš teď jde podporu vyjednat v Evropské unii.

Zavřít penězovody

Vláda je neobyčejně vstřícná. Kdo se cítí v krizi, měl by si pospíšit – a že takových by se určitě našlo. Dopady pandemie zabolely leckoho.

Čtěte také

Pražští hoteliéři, kterým se dosud nevrátili hosté. Firmy, kterým chybí lidi. Majitelé kancelářských budov, kteří s home officy příšli o nájemce. Obchodníci, kteří nemají zboží, protože visí někde v přístavech. Dopravci, kterým zdražil benzín. Právo žádat po vládě kompenzaci by měli asi tak stejné. A že vláda dává, není divu – politické body ještě slízne sama, zatímco účet za útraty zaplatí nový kabinet.

Po finanční krizi v roce 2008 bylo často skloňováno spojení morální hazard. Ten nastává ve chvíli, když se jedinec, společnost či firma chová jinak v případě, že nese plné riziko, a jinak, když je riziko umenšeno například podporou státu.

Takže se banky nebály riskovat, protože věděly, že je stát zachrání. Nebo periferní státy Evropské unie se nebály zadlužovat, protože sázely na to, že je Brusel podrží.

Tereza Zavadilová

Pandemie byla obrovským zásahem do celého světaběhu. Dalo se čekat, že bude mít těžké následky, ačkoli to státy včetně Česka trochu překryly rozdanými penězi. Teď už pandemie není, továrny se nezavírají na příkaz státu. Ceny energií jsou nepříjemné, ale je to šokový výkyv. Krom těch nejchudších to domácnosti zvládnou.

Nová vláda bude muset penězovody zavřít. Právě proto, že účty zaplatí sama.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.