Tereza Zavadilová: Měkké přistání

14. únor 2024

S příchodem února se na trhy i do debat ekonomů vrátil optimismus, trochu otřesený lednovými protichůdnými událostmi. Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová prohlásila doslova, že světová ekonomika směřuje k takzvanému měkkému přistání. Tedy že se podaří vrátit se k nižší inflaci, aniž by za to svět zaplatil zásadní recesí včetně negativních dopadů na podniky a spotřebitele.

Ekonomové čekají, že inflace se ve vyspělém světě vrátí na hodnotu kolem dvou procent. Globálně by pak mohla spadnout pod pět procent. Loni přitom byla skoro sedmiprocentní. 

Čtěte také

S poklesem inflace přijde také pokles úrokových sazeb. Na ten netrpělivě čekají akcioví investoři, protože nižní úrok přinese na trhy i do strategií firem větší chuť růst a riskovat.

Právě pochyby nad kondicí ekonomiky a nad tím, kdy začnou sazby znatelně klesat, vedly k několikerým propadům akcií v lednu. Část trhu má za to, že americký Fed má a chce mít svou politiku příliš přísnou, tedy držet sazby dlouho – prý až zbytečně – vysoko. 

Měnový fond předpokládá, že globální ekonomika poroste o něco více, než se čekalo, a že ekonomické oživení bude taženo chutí domácností ochotněji nakupovat, protože budou mít více peněz. Ceny energií postupně dále klesají, reálné příjmy rodin tedy porostou.

Bolest je největší před uzdravením

Co se týče lokalit, tak MMF předpovídá silnější růst Spojeným státům a také třem velkým rozvojovým ekonomikám – Indii, Brazílii a Mexiku.

Čtěte také

Podobně OECD zlepšilo výhled růstu ekonomiky a také sází hlavně na masivnější optimismus ve Spojených státech. Evropu podle aktuálních prognóz čeká spíše stagnace. I když nemusí to tak být – traduje se, že bolest je největší před uzdravením.

V posledních měsících se popsalo hodně papíru zkazkami o tom, jak je na tom špatně motor evropské ekonomiky, tedy Německo. Že přehnalo zelenou transformaci ekonomiky, že tamnímu průmyslu dochází dech a kvůli masivní migraci zachvátil tamní obyvatele takový pesimismus, že roste podpora antisystémové Alternativy pro Německo (AfD). 

Vlivný ekonomický institut Ifo ale teď přinesl zajímavá čísla: je pravda, že zástupci firem hodnotí současnou kondici německé ekonomiky rekordně pesimisticky. Očekávání do budoucna ale výrazně stoupla.

Tereza Zavadilová

Němečtí šéfové firem čekají, že se ekonomika nadechne a HDP by se letos mělo nejen dostat z recese, ale stoupnout o 0,7 procenta. Už v prosinci německé podniky po měsících strádání hlásily nárůst objednávek. To by pomohlo i Česku, kde optimismu nahrává to, že centrální banka už zahájila cyklus snižování sazeb.

Expanzivní Putin, nevypočitatelný Trump

Evropská centrální banka začne s poklesem sazeb podle předpokladů v druhém kvartále, ve Spojených státech možná spíš později, protože pokles inflace letos v lednu nebyl ještě tak rychlý, jak se čekalo. 

Akademici i instituce varují, že největší riziko pro ekonomiku zůstává v podobě geopolitiky.

Čtěte také

Ameriku čekají prezidentské volby. Magazín Economist varoval, že Evropa bude muset více zbrojit, protože se může dostat pod tlak ze dvou stran: z Ruska s expanzivním Putinem a možná i ze Spojených států, kde může vyhrát nevypočitatelný Trump, prosazující čistě americké zájmy. Hrozí také rozšíření dosavadních válečných konfliktů i rozhoření nových, typu Tchaj-wan. 

To by pak místo měkkého přistání mohl přijít zase další pořádný náraz.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio