Tento týden si židé připomněli významný svátek Purim

11. březen 2012

Který židovský svátek je nejveselejší? Nepochybně je to Purim, který se slaví vždy 14. adaru židovského kalendáře, tedy obvykle v březnu podle kalendáře gregoriánského. Letos Purim připadl na tento týden. O tom, co tento svátek připomíná, a proč se právě letos o Purimu psalo i v politických rubrikách novin, hovoří Jan Fingerland.

Kdy je nejen povoleno, ale dokonce doporučeno se opít? V případě judaismu je to svátek Purim, kdy i významné rabínské autority minulosti hovořily o tom, že Purim má být dnem tak nespoutaného veselí, že člověk nerozezná mezi požehnáním Mordechaje a prokletím Hamana. Právě dobrý Mordechaj, zlý Haman a samozřejmě i krásná královna Ester jsou hlavními postavami příběhu zázračné záchrany Židů ve starověké Persii. Historie popsaná v knize Ester je ostatně známa nejen židovským, ale i křesťanským čtenářům Bible.

Purim, který vlastně připomíná karneval, je nejveselejším svátkem židovského roku a to tím spíše, že vlastně připomíná nejen hrozící zkázu, ale i úlevu z vysvobození. Dobré jídlo, opojné nápoje a také dětské hry k Purimu neoddělitelně patří už přes dva tisíce let. Svátek si tak oblíbily nejen veselé kopy všeho věku, ale také a především ti nejmenší. O Purimu se jedí jídla s veselými názvy, jako jsou sladké „Hamanovy uši“, anebo se vypráví Esteřin příběh, při kterém děti dělají řehtačkami hluk, kdykoli uslyší jméno zlého Hamana. Toho, který chtěl podle legendy přimět perského krále, aby zabil všechny tehdejší Židy.

Hamanovy uši

Letos Purim připadl na dobu, kdy se mluví o možné válce mezi Izraelem a Íránem, tedy dědicem staré Persie. Část izraelských politiků se obává hrozeb, které na adresu jejich státu vyslovili někteří íránští politici, a také nebezpečí, které pro Izrael vyplývá z údajných íránských plánů na vytvoření jaderné zbraně. A tak i někteří političtí komentátoři upozorňují na podobnosti mezi situací za vlády staroperského krále Achašvéroše - a rokem 2012.

Na druhou stranu se objevují i jiné články, například takové, které se zabývají příjemnějšími stránkami purimových oslav. Například využívají znalostí starověké kuchyně a doporučují, aby si lidé oslavy užili po staropersku. Například izraelský deník Haarec doporučuje pít koktejl z perské růže a připravit si masové koule s pistáciovými oříšky a granátovým jablkem. Protože nesmíme ani na okamžik zapomenout, že dobře se najíst a napít patří k základním náboženským povinnostem oslav každého Purimu.

Židovský svátek Purim - nákupy
Spustit audio