Televizní debata

4. říjen 2004

Dlouho očekávaný seriál televizních duelů mezi kandidáty na amerického prezidenta byl zahájen. Dva muži, vyškolení mediálními experty co říct a jak se při tom chovat, aby si získali dosud nerozhodnutého amerického voliče, předstoupili před televizní kamery.

Mantinely debaty byly dány podrobnou dohodou volebních štábů, moderátor byl naprosto korektní a politici zdvořilí a věcní. Nebýt to duel prezidentských kandidátů, přeladil by televizní divák po několika minutách na jiný televizní kanál, na kterém není nuda. Jenomže to byl duel prezidentských kandidátů. Každé slovo a gesto sledovali političtí komentátoři v Americe i na celém světě a názor diváků byli připraveni změřit odborníci na veřejné mínění.

Co kdo řekne o válce v Iráku a zahraniční politice, se vědělo předem a čekalo se pouze na to, který z těch dvou udělá nějakou mediální chybu anebo zda se jednomu z nich podaří zdrcující bonmot na adresu protivníka, který vstoupí do historie amerických prezidentských televizních duelů. Jedno ani druhé se nestalo, komentátoři se shodli, že Kerry vyhrál, ale Bush neprohrál.

Republikánští i demokratičtí mediální experti nyní analyzují do nejmenších detailů průběh první diskuse, aby připravili své borce na další kolo. Obě strany vědí, že v průzkumech ztrácející a podceňovaný Kerry je znovu ve hře, ale Bush že má stále navrch. Co v takové situaci vymyslí, nevíme, jisté je pouze to, že tipovat, kdo bude příštím americkým prezidentem, znamená tipovat, který volební tým sepíše svému kandidátovi lepší televizní roli. O osudech světa v příštích čtyřech letech rozhodují imagemakeři, scenáristé, stylisté, psychologové a vizážisté. Není to příjemná představa, ale stále lepší, než když minule rozhodly špatně sečtené děrné štítky na Floridě.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.