Televize vstupuje do třetí dimenze

24. říjen 2005

Firma Grundig představila před nedávnem nový systém trojrozměrné televize, který má oproti svým předchůdcům řadu výhod. Ke sledování 3D obrazu nejsou zapotřebí speciální brýle a plastické tvary si může vychutnávat hned několik diváků najednou. O této zajímavé technologické inovaci informoval časopis NewScientist.

Nová 3D televize využívá ke snímání trojrozměrného obrazu dvě televizní kamery s vysokým rozlišením (HDTV). Oproti předchozím systémům se však kamery nacházejí dále od sebe. Oba snímané obrazy analyzuje speciální software, který na jejich základě vytváří celkem osm pohledů na danou scénu. V praxi to pak vypadá, jako by například sportovní utkání snímalo ze stejného místa osm kamer. Sousední dva pohledy vždy přesně odpovídají prostorovému vnímání člověka, a vzniká tak plastický obrazový vjem.

Zařízení od Grundig vypadá na pohled složitě, ale vývojářům se díky komplikovanému systému osmi simultánně vysílaných obrazů podařilo odstranit dosavadní základní problém trojrozměrného vysílání obrazu. Až doposud totiž nemohlo sledovat 3D obraz více lidí najednou, protože ke snímání se využívaly dvě kamery instalované ve vzájemné vzdálenosti, která odpovídala zhruba vzdálenosti očí člověka. Při složení obrazů v přijímači pak vznikl zase jenom jeden zorný úhel (odpovídající pohledu kamer), ze kterého byl 3D obraz patrný. Mezi nejdokonalejší systémy tohoto typu patří například trojrozměrný projekt firmy Sharp. Systém Grundig uměle (na základě softwaru) generuje více pohledů. Díky tomuto zlepšení může televizor sledovat současně více diváků, z nichž každý snadno najde optimální zorný úhel. Konstrukce televizoru se příliš nekomplikuje. V zásadě by měl využívat dnes běžně rozšířené obrazovky LCD doplněné však o speciální filtry.

3D TV Grundig

3D vidění světa fascinuje člověka od doby, kdy byla vynalezena fotografie. Poměrně záhy se objevily takzvané stereoskopy. Zprostředkovávaly pouze statický obrazový vjem, ale ve své době představovaly malý technický zázrak. Vývoj pak postupoval k trojrozměrným kinům i experimentálnímu trojrozměrnému televiznímu vysílání. Všechny systémy však vyžadovaly speciální pozorovací brýle či kukátka.

Trojrozměrné televizory Grundig by se měly na trhu objevit do dvou let. Jejich úspěch bude samozřejmě záviset i na kvalitě vysílaného programu. Jako první by měli diváci sledovat 3D sportovní přenosy.

autor: Luboš Veverka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.