Technoparty

3. srpen 2004

Rok co rok se příznivci hudebního stylu zvaného techno scházejí na nějaké louce, aby několik dní holdovali tanci a tanečním drogám. Většinou jsou z toho místní obyvatelé ohlušeni a otráveni, policie událost rozvážně monitoruje a vyjednavači složitě vyjednávají, aby nakonec akce skončila poté, co se tanečníci dosyta nabaží své kolektivní svobody.

Letošní technoparty se ale hned v několika ohledech od těch minulých lišila. Organizátoři zůstali v utajení, a ani se nenamáhali domluvit na pronájmu s člověkem, jehož pozemek si ke srazu vybrali a zdevastovali. Dotyčný zemědělec pak podal trestní oznámení na neznámou osobu z řad policie, protože tato hned v zárodku nezasáhla, a další trestní oznámení podal na účastníky nepovolené akce kvůli mnohamilionovým škodám. A konečně: Situace, kdy nebylo jasné, s kým vyjednávat, využil proslulý podvodník-recesista Lukáš Kohout, který se prohlásil mluvčím celé akce.

Jednadvacetiletý mystifikátor byl nyní brán stejně vážně, jako když se před časem vydával za asistenta politiků a funkcionáře parlamentu a domlouval fiktivní oficiální státní návštěvy, aby na státní náklady poznával svět. Když se včera tento mladík přiznal, že si všechna prohlášení o technoparty, hojně citovaná médii, vymyslel, ze skandálu byl rázem trapas. Policisté pochopili, že je jejich úkolem bránit soukromý majetek, vypravili se na pozemky u Boněnova zabavovat mixážní pulty a vzali s sebou slzný plyn, který se nakonec při rvačce s tanečníky hodil.

Dnešním ránem jedenáctý ročník Czech Tek za masivní účasti policie končí a dvanáctý se uskuteční stěží. Za rámusem a drogami zřejmě budou muset milovníci techna vycestovat někam mimo rajón Lukáše Kohouta. Média, žel, přijdou o jednu letní atrakci - snad zůstanou alespoň ty kruhy v obilí.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.