Technologie mají rozhodčím pomáhat, ale ne rozhodovat, míní sportovní novinář

8. červenec 2014

Systém „goal control“ dokáže určit, jestli branka padla nebo ne. Technologie hlídá i letošní mistrovství světa ve fotbale.

Technické řešení má své odpůrce i zastánce. Zatímco zastánci argumentují posílením principu fair play, odpůrci tvrdí, že tato technologie fotbal odlidšťuje.

„Jsem velkým zastáncem technologií; jsou na místě a nezbytné. Musí ale rozhodčímu jenom pomáhat,“ uvedl v pořadu Pro a proti sportovní novinář Petr Nosálek.

Předseda pravidlové komise Fotbalové asociace ČR Jiří Kureš souhlasí: „Nejsem odpůrcem technologie sledování brankové čáry, je to ve prospěch fotbalu. “

„Nejsem ale zastáncem kamer při sledování ofsajdů, pokutových kopů a faulů,“ dodává.

Potřebujeme v současném fotbalu kamery?

„Dnešní fotbal je tak rychlý, že vznikají situace, kdy ani 20 rozhodčích není schopno jednoznačně rozhodnout,“ tvrdí Nosálek.

Podle Kureše konkrétní čísla mluví jasně: „240 utkání první ligy za celou sezónu obsahovalo 3 sporné momenty.“

„Náklady na takové technologie jsou neúměrné a nevrátí se. Mistrovství světa je něco jiného, a vyplatí se systém mít.“

S tím novinář souhlasí: „Zápas Honduras – Francie dokázal, že je systém oprávněný a úžasná ukázka, že na vrcholné šampionáty patří.“

Výhrady odpůrců, že goal control zpomaluje hru, Kureš nesdílí. „U gólu je to otázka vteřiny. Kdyby se ale zaváděl u ofsjadů, už bych se bál, že by to hru prodlužovalo.“

„Ještě větší rozšíření techniky negativně ovlivní dynamiku a plynulost hry,“ připojuje se Nosálek.

Velkou překážkou rozšíření technologie goal control je cena.

„Náklady za instalaci kamerového systému (cca 5 milionů korun) by ohrozily rozpočet nejen menších klubů, ale i těch nejbohatších. Pro nás je systém zatím nedostupný,“ hodnotí předseda pravidlové komise.

Technologiemi proti korupci a černému sázení

„Systémy objektivizující rozhodování na hřišti snižují riziko korupce,“ domnívá se Nosálek. „Pokud chcete „cinknout“ zápas, musíte podplatit buď jednoho rozhodčího, nebo více hráčů.“

Fotbal je ohrožen černým sázením a zavedení brankové technologie by snížilo možnost korumpovat rozhodčí, odhaduje novinář.

Kureš je naopak přesvědčen, že sporných momentů v zápasech je příliš málo na to, aby dopad rozhodnutí brankového systému ovlivnil výsledek zápasu, a tak i snížil korupci.

„Rozhodčí jsou vždy terč. Když hráči zápas prohrají, nehledají chybu u sebe, ale právě u rozhodčích,“ řekl předseda pravidlové komise FAČR.

autoři: tpa , oci
Spustit audio