Tanečně fotbalové představení Vivat Messi je pro mladé, kteří normálně do divadla nechodí, popisuje režisér Boháč

1. červenec 2024

„Vždy jsem manželce Miřence Čechové říkal, že bych rád udělal představení, které by do divadla dostalo i jinou generaci. Tak vzniklo rodinné představení pro děti od 10 let. Chtěli jsme tam dostat holky i kluky, kteří normálně do divadla nechodí, protože nevědí proč. Takže vznikl nápad na tanečně fotbalovou inscenaci Vivat Messi,“ popisuje režisér Petr Boháč ze Spitfire Company.

Čtěte také

Vznikla inscenace o fotbale, o freestylu, který motivuje děti po celém světě, nebo o tom, jak je důležité mít svého hrdinu a jít za svým snem. V hlavní roli diváci uvidí Daniela Pražáka, mistra světa ve freestylovém fotbalu.

„Do nějakých 16 let jsem hrál klasický fotbal,“ popisuje Pražák v pořadu Hovory. „Celý život mě ale spíš bavilo si s míčem hrát a ovládat ho. Taky mi trenéři vyčítali, že nenahrávám, že ,sóluju‘. Pak jsem viděl nějaká videa na freestyle fotbalu a hrozně se mi to zalíbilo,“ doplňuje.

Kopačky nosil ale i režisér Boháč. „Naposledy jsem je měl tak před 25 lety,“ říká s tím, že hrál fotbal na poměrně vysoké úrovni.

„V jednu chvíli jsem zjistil, že asi už nebudu tím nejlepším, tak jsem se stěhoval do Prahy za bohemistikou. A pak jsem zjistil, že mě vábí ještě úplně něco jiného a skončil u divadla,“ dodává.

Poslechněte si celé Hovory, ve kterých oba mluví i o zraněních při špičkovém sportu, nebo o příběhu Lionela Messiho i keňského freestylisty Martina Kibery, kterého práce s míčem zachránila od dráhy zločinu. Ptá se Naděžda Hávová.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související