Tajně veřejné

17. srpen 2005

Když je svět v pořádku, funguje to tak (kromě všech ostatních normálních věcí), že tajné služby tajně pracují a nikdo se o ničem nedozví. U nás to máme (a nejen, co se zpravodajských služeb týče) trochu jinak. U nás se záležitosti tajných služeb probírají veřejně, mají nádech pikantního letního skandálu a kraje konce té špiónské šlamastyky, natož nějaké zodpovědnosti za ní, se stejně nedočkáme.

Nejnověji se do televizního pořadu a na stránky denního tisku dostala jména čtyř důstojníků Bezpečnostní informační služby.

Nejprve se kauza začala vyvíjet kolem pana Kukačky, bisáckého zpravodajce, který si někde za Prahou staví hezký domek, na jehož financování měly údajně padnout nejen rodinné úspory a výnos ze sbírky zámek, ale též nějaké erární peníze. Ty státní peníze měl mít agent Kukačka k dispozici na své vlastní pracovní manévry s jinými agenty, leč nějakou část z nich použil i na financování onoho domku. Před dvěma měsíci ho za toto, plus za údajné vybírání výpalného od podnikatelů, kteří se dostali do hledáčku tajné služby, ze služeb BIS propustili. To je ale jen začátek tajně veřejné motanice.

Pátrací novináři totiž přišli na to, že agenta Kukačku v Bezpečnostní informační službě řídili lidé, kteří v minulosti nejen, že pracovali pro komunistickou tajnou policii StB, ale aby nebyl těm trablům konec, též měli zkušenosti s přinejmenším spoluprací s organizací, zvanou KGB. Tajně veřejná informace se týká, nyní již odhalených, tří zaměstnanců tajné služby. Ocituji jejich jména ze zprávy ČTK, která o kauze hovořila s předsedou sněmovního výboru pro kontrolu BIS Janem Klasem, přičemž podotýkám, že táž jména již byla zveřejněna také v pořadu televize NOVA a v deníku Mladá Fronta Dnes. Agent Bohumil Ridoško při příchodu do služeb po-komunistické rozvědky přiznal, že prošel v minulosti kursem KGB v Moskvě. Agent Vladimír Paleček při téže příležitosti uvedl, že spolupracoval s KGB na tajných operacích proti členským státům NATO. Třetím (resp. čtvrtým) označeným agentem je Peter Burak, který s již propuštěným agentem Kukačkou spolupracoval v poslední době nejvíce. Je to celé a ze všech stran smutné.

Jednak je smutné, že v demokratické tajné službě pracují lidé, kteří v minulosti spolupracovali na vedoucích místech s komunistickou StB. V minulosti se veřejnost o této zvláštní praxi demokratických tajných služeb, totiž najímání tzv. nenahraditelných odborníků, mohla dozvědět již několikrát. Vždy se to nějak zahrálo do autu, především díky tvrzením tehdejších odpovědných šéfů různých domácích tajných služeb, kteří podobné informace bagatelizovali s tím, že zmiňovaní bývalí komunističtí rozvědčíci jednak prošli prověrkami (jaká asi byla jejich kvalita?), za druhé byli (jak již řečeno) nenahraditelnými odborníky, a za třetí - údajně měli pracovat na tak podřadných místech, že to chod, běh i cíle demokratické tajné služby nemohlo ovlivnit.

Tahle poslední - dá říct - výmluva nyní padla. Všichni tři bývalí estébáci pracují v BISce na vedoucích místech, mohou přímo ovlivňovat výsledky mnoha akcí. O výsledcích činnosti těchto - v nejlepším případě - kandidátů na postavení dvojitých agentů, se nic neví. To je to jediné skutečně tajné na jejich činnosti. Předseda sněmovního výboru pro dohled nad činností BIS Jan Klas navíc pro ČTK uvedl, že podle jeho informací je situace s někdejšími agenty komunistických tajných služeb ve službách současné rozvědky ještě horší, než vyplývá z nejnovějších odhalení.

To je tedy poměrně zdrcující zpráva, umocněná tím, že celý ten triumvirát působí v BISce na odboru, jehož hlavní náplní má být (kdo by chtěl nyní hádat má poslední příležitost) ochrana republiky před agenty bývalého Sovětského svazu. Na BISce už pomalu citlivější odbor nemají. Podle šéfa sněmovní komise pro BIS Klase je navíc hodně pikantní podrobností skutečnost, že témuž BIS-kovém odboru vele v minulých letech současný ředitel celé organizace Jiří Lang.

A právě ten má ve čtvrtek sněmovnímu výboru tuto lapálii objasnit. Jsem zvědav, jaké další tajnosti se veřejnost ještě dozví? Že agenti StB chrání před odhalením další agenty StB? Nebo, že agenti KGB chrání před odhalením své kolegy z KGB? Snad to bude něco - novějšího a státotvornějšího...

autor: Martin Schulz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.