Tajná služba by měla být tajná, nemá sloužit k předvolebnímu boji, tvrdí poslanec SPD Koten

11. srpen 2021

Dočasným šéfem Bezpečnostní informační služby bude i po 15. srpnu stávající ředitel Michal Koudelka, rozhodl premiér Andrej Babiš (ANO). „Myslím si, že to bude fungovat standardním způsobem. Když šéf odjede na čtrnáct dní na dovolenou, tak se instituce taky nezastaví,“ komentuje předseda sněmovního bezpečnostního výboru za SPD Radek Koten.

Čtěte také

Kotenovi někteří členové opozice vyčítají, že nesvolal bezpečnostní výbor, kde by se celá věc prodiskutovala. „Neměl jsem k tomu ale zákonný důvod,“ brání se.

„V případě, že bych schůzi svolal, tak by to bylo mimo zákon. Opozice by na mne samozřejmě hned ukázala. Že to je Koten, který nedodržuje zákony a svolává si výbor, kdy chce. Tomu jsem chtěl předejít,“ dodává v Interview Plus.

Poslanec SPD má za to, že řešení, ke kterému přistoupila Babišova vláda – tedy nejmenování nového šéfa, ale dočasného pověření dosluhujícího – je sice rozhodnutí „ála chytrá horákyně“, ale rozpor se zákonem nevidí.

„Není tam explicitně uvedeno, že je to zakázáno,“ říká. Za bernou minci přitom nepovažuje vyjádření ústavního právníka Jana Kysely, který ve Speciálu Českého rozhlasu Plus prohlásil:

„Zákon neříká, že vláda má udělat tohle a všechno ostatní, zejména A, B a C, udělat nesmí. V demokratickém právním státě je státní moc možné vykonávat pouze způsobem, který zákony stanoví. Pokud zákon říká, že vláda jmenuje ředitele BIS po projednání v příslušném výboru, a vláda to neudělá a najde nějakou ‚kličku‘, tak ten zákon přinejmenším obchází, spíše však porušuje,“ řekl Kysela.

Tajná služba by měla být tajná. Vnímám to jako předvolební boj.
Radek Koten (SPD)

Ústavní právníci si zákon mnohdy vykládají podle svého, tvrdí Koten a připomíná, že zatímco opozice v minulosti žádala odklad volby nového nejvyššího státního zástupce nebo členů rady České televize, v případě jmenování šéfa BIS naopak volala po rychlé akci.

Čtěte také

Host Interview Plus Lukáše Matošky je přesvědčený, že přechodné období BIS bez problémů přestojí. Jako negativní signál pro zahraniční spojence ale považuje dohady, které kolem Koudelky vznikly.

„Mediální prostor, který tomu byl věnován, neodpovídá tomu, že by tajná služba měla být tajná. Vnímám to jako předvolební boj stran, které se musí před volbami zviditelnit,“ říká a celou situaci přirovnává k pavlačovému handrkování.

Dokumenty ke Koudelkovi

Radek Koten přiznává, že přesto, že se necítil dostatečně pověřen pro svolání bezpečnostního výboru, a to v případě shánění dokumentů, které by mohly dokazovat Koudelkovu nekompetentnost k povýšení do generálské hodnosti či dalšímu působení ve funkci, na oficiální pověření nečekal.

Čtěte také

„V médiích jsem zachytil, že takové dokumenty jsou, a ostatní členové výboru se po nich začali shánět – zájem projevil třeba Jan Bartošek (KDU-ČSL). V případě, že členové projeví zájem, jsem vstřícnost sama. Oficiální pověření jsem neměl, ale samozřejmě bych ho získal.“

České televizi (Události, 3. 8. 2021) Koten prohlásil, že o zpřístupnění dokumentů proti Michalu Koudelkovi požádal dopisem, na který kancelář prezidenta reagovala kladně. Na závěr Interview Plus nicméně konstatoval, že zmíněné dokumenty od bezpečnostního odboru kanceláře prezidenta ale oficiálně nepožádal.

Poslechněte si celý rozhovor Lukáše Matošky s Radkem Kotenem.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio

Související