Svoboda slova

9. srpen 2004

Důvody, proč irácká policie včera vykázala zaměstnance televize Al-Džazíra ze studia pobočky v Bagdádu a místnost na třicet dní zamkla, mohou být dva. Buďto chtěl irácký ministr vnitra udělat radost Američanům, kteří si na způsob, jak tato televize informuje o událostech, již delší dobu stěžovali, anebo vzal v úvahu názor nezávislé komise ustavené před měsícem iráckou vládou, že totiž Al-Džazíra podněcuje zločince k nárůstu jejich aktivit.

Mezi Araby oblíbená televize dostala v Iráku ultimátum změnit svou mediální politiku, ale její představitelé rovnou řekli, že nic měnit nebudou, a vyslovili politování nad neblahým porušováním svobody slova. Svoboda slova je hodnotou, která se v západní civilizaci nezpochybňuje, takže chválit iráckého ministra vnitra není snadné. Současně ale cenzuru, uvalenou v Iráku na Al-Džazíru, není jednoduché ani kritizovat. Museli bychom totiž jedním dechem říct, že je v pořádku, když jsou média hlásnou troubou teroristů. Co irácké vládě na Al-Džazíře vadí, totiž že ve vysílání dává prostor exkluzivním materiálům prezentujícím zločiny a zločince, toho si většina světových médií na stejné televizi paradoxně cení.

Záběry převzaté z této panarabské stanice zaručují vysokou sledovanost a tím i zisk lidem, kteří se živí mediálním byznysem. Publikum, které je fascinováno zlem a lidským neštěstím, rozumí svobodou slova právo vidět pro zkrácení dlouhé chvíle nějaký ten masakr. Jenomže lidé, kterým hrozí, že budou zítra zmasakrováni, mohou v reportáži navádějící k masakru spatřovat nebezpečnou propagandu. V praxi opatření irácké vlády znamená, že občané této země budou ušetřeni vzkazů pana Zarkávího či pohledu na rukojmí před popravou. My se ale nemáme čeho bát - díky svobodě slova o nic nepřijdeme.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.