Sváteční populismus

27. prosinec 2004

Zní to celé tak hezky, tak lidsky, tak vstřícně, prakticky a lidově - až se tomu vlastně nedá věřit. Poslanec Miroslav Kalousek, předseda KDU-ČSL podal už těsně před Vánocemi do Sněmovny návrh, který by v případě jeho schválení, podstatně omezil některé z vlastně neviditelných požitků, jichž si poslanci zcela zákonně dopřávají.

Poslanec a předseda rozpočtového výboru Kalousek navrhuje, aby se poslanci vzdali některých finančních výhod, které jim připadají navíc k jejich řádnému platu. Jde například o proplácení cestovného (včetně vnitrostátních letenek), nebo o výrazné snížení zahraničních diet poslanců.

Za největší svízel považuje poslanec Kalousek skutečnost, že za některé služební úkony jsou poslanci placeni dvakrát. V praxi to funguje tak, že například poslanec z Moravy dostává ke svému platu cestovní příplatek ve výši 28 tisíc korun, ovšem letenky do Ostravy a zpět do hlavního města si nechává zvlášť proplácet parlamentem. Těžko si představit, že s těmi osmadvaceti tisíci, které takto ušetří se stane něco jiného, než že skončí v poslancově kapse.

Podobný "trik" funguje i u poslanců, kteří z titulu své nějaké další funkce - šéfové výborů, stranických klubů, a podobně- dostávají cestovné, počítané podle vzdálenosti místa bydliště od jejich pražského pracoviště. Navíc ovšem k tomu tito funkcionáři mají k dispozici auto i se zaplaceným benzínem - ergo kladívko - jezdí zadarmo a cestovné jim opět jako v předchozím případě mizí v kapse. Ani se nechce připomínat, že poslanci mají po celé republice cestování autobusy či vlakem zdarma.

Se zahraničními dietami poslanců se to má tak, že si (doposud) odsouhlasili, že jejich diety budou činit dvou a půl násobek zákonných diet ostatních občanů. Česky to znamená, že při cestě do třeba do Německa kasíruje poslanec (-kyně) místo 45 eur na den 112,5 eura (nějakých tři a půl tisíce korun). Poslanci mají tendenci vysvětlovat své zvýšené diety tím, že v cizině je draho, a že občas také musí někoho pohostit. Stará Blažková!, říká na to lid, který ví, že i v tom Německu se jistě s 45-ti eury na den vyžít dá, zvlášť když jste tam -jako člen parlamentu - od někoho pozván a dostává se vám štědré péče a pozornosti hostitelů...

Takže - návrh poslance Kalouska se jeví jako velice, jak to říct, lidu vstřícný. Má to ovšem ještě pár háčků a jeden hák. Hák spočívá v tom, že by si sami poslanci museli tyto prebendy odebrat, což je - slušně řečeno - nepředstavitelné.

Háček je možné vidět třeba v tom, že systém náhrad a příplatků a doživotní imunity, a podobně byl schválen v době, kdy vládla ODS, měla ve sněmovně většinu a zákon snadno prošel. Nyní je ovšem ODS v opozici, takže vlastně může z titulu své politické pozice v parlamentu tvrdit, že návrh někoho z vládní koalice je - co já vím - nestandardní, nesystémový, a tak dále, a hlasovat, přirozeně, proti němu.

Háček je i v tom, že poslanec Kalousek navrhuje zrušit jen některá, nejspíš ta nejkřiklavější zvýhodnění, kterých členové parlamentu využívají. Jenže, aby se to nepletlo, členové parlamentu jsou vypolštářkováni ještě dalšími zvýhodněními. Například: levné závodní (pardon, parlamentní) stravování, plně hrazená nemocenská, nezdaněné příplatky (některé právě poslanec Kalousek navrhuje zrušit), nebo třeba bez problému tolerované požívání alkoholických nápojů na pracovišti a v pracovní době.

Po pravdě řečeno, nevím, jak vypadá parlament zevnitř, takže nemohu sloužit doplňkovými informacemi o nějakých dalších vnitroparlamentně zlevněných službách, jako třeba holič, či prodejna nikoli nepodobná bolševickému Tuzexu... Leč zpět k návrhu pana Kalouska.

Je to, podle mého, populismus, a to ve své krystalické podobě. Jeho samotného nic nestojí takovou záležitost vypustit z úst. Lidovecká volební základna ho jistě za to pochválí, jak je statečný a jak bojuje proti větrným parlamentním mlýnům.

Přitom každému, doslova každému, nemyslím to vůbec obrazně, musí být jasné, že takovou krutost, takový materiální přímo masochismus, si poslanci nikdy neodhlasují. Člověk může být jen zvědav, zda a do jaké míry se o Kalouskův návrh nyní mezi sebou pohádá a pobije křehká vládní koalice...

autor: Martin Schulz
Spustit audio