Summit Trump–Kim skončil předčasně. Roli mohla hrát nezkušenost i zranitelnost obou vůdců, míní analytik Slezák

28. únor 2019

Summit Spojených států a KLDR v Hanoji skončil předčasně. Lídři Donald Trump a Kim Čong-un k dohodě nedospěli. Podle Donalda Trumpa chtěla KLDR úplné zrušení sankcí, což USA podle prezidenta udělat nemohou.

Po ranním jednání už se další část programu neuskutečnila. Nepodepsalo se ani společné komuniké a delegace vynechaly i závěrečný oběd.

Kimův slib

„Ráno bylo doslova růžové, nejen co se týká oblohy, ale i předpovědí. Pak se vše pokazilo. Nejprve ráno oba politici prohlásili, že nemají kam spěchat, že ušli kus cesty a jsou optimisté. Kim dokonce řekl, že pokud by nevěřil v denuklearizaci Korejského poloostrova, tak by nepřijel,“ popisuje z místa dění zpravodaj Českého rozhlasu ve východní Asii David Jakš.

Nepodceňujme malé tlouštíky, říká o setkání Kim Čong-una s Trumpem analytik Pojar

Ve vietnamské Hanoji se historicky poprvé scházejí americký prezident a vůdce Severní Koreje

Ve vietnamské Hanoji se historicky poprvé scházejí americký prezident a vůdce Severní Koreje. Spekuluje se, že Donald Trump a Kim Čong-un by se mohli dohodnout na ukončení válečného stavu na Korejském poloostrově a pokročit v jednání o jaderném ozbrojení Severní Koreje. Komu prospěje toto ostře sledované setkání?

„Po jednání ale vztahy prudce ochladly, nepodepsalo se společné prohlášení a Donald Trump později řekl, že KLDR požaduje úplné zrušení sankcí, ale nechce se za to vzdát všech svých jaderných zbraní, chce si jich alespoň část ponechat. S tím americká strana dlouhodobě nesouhlasí a to je ten hlavní důvod, proč summit končí předčasně a bez dohody,“ dodává.

Na tiskovou konferenci přišli pouze Donald Trump a Mike Pompeo, za severokorejskou stranu nikdo. „Trump i Pompeo mluvili velmi optimisticky. Říkali, že někdy je třeba být trpělivější, než si člověk myslí. Americký prezident také na dálku poděkoval Číně a Rusku, protože prý pomohli dostat Kima k jednacímu stolu, a dokonce zaznělo, že se brzy objeví mezinárodní inspektoři v KLDR kvůli prohlídkám jaderných zařízení. Donald Trump také řekl, že má Kimův slib, že KLDR nebude dál zkoušet své jaderné zbraně,“ shrnuje Jakš.

Zranitelní vůdci

Podle zahraničněpolitického analytika Českého rozhlasu Milana Slezáka je to velký neúspěch. „Narazily na sebe dvě úplně jiné představy o denuklearizaci i o sankcích. Paradoxem je, že to, že mají obě strany jiné představy o obou těchto klíčových otázkách, je známo mnoho měsíců. Jestliže je dnes někdo překvapen tím, že se jednání zadrhla, tak nevím, jestli je to nedostatkem informovanosti, nebo přílišným optimismem,“ hodnotí.

Mohlo hrát v neúspěchu summitu roli jeho špatné předjednání, nebo nezkušenost? „Nezkušenost jistou roli hrát může, Donald Trump je politikem pár měsíců, dejme tomu několik let, jinak je to byznysmen. Ale důležité je, že oba vůdci jsou ve svých zemích zranitelní. Nemohli si dovolit vypadat jako někdo, kdo příliš ustoupil tomu druhému,“ odpovídá Slezák a dodává, že ale stále mohou pokračovat jednání, protože obě strany mají zájem na tom, aby se dohodly.

Hosté:
Milan Slezák, zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu
David Jakš, zpravodaj Českého rozhlasu ve východní Asii
Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnosti

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Související