Štvanice

18. únor 2005

Šťastná, i když pořádně uštvaná, byla včera Kateřina Neumanová v cíli běhu na deset kilometrů volnou technikou. Splnil se jí zlatý sen. Novinářům řekla, určitě ne ve zlém, že jí už nebudou připomínat, že nikdy nic nevyhrála. Blízko k medaili měl na bruslařské patnáctce i Lukáš Bauer. Dlouho se držel na druhé pozici, a tak byl nakonec z jinak skvělého pátého místa trochu naštvaný.

Zmíněné sportovní události se ovšem odehrály ve stínu politické štvanice na premiéra Grosse. Ten má sice slušnou šanci, že ho neuštve ani opozice, ani média, ale přirozeně znervózněl, když proti němu vyrazil i koaliční partner Kalousek. Gross se proti němu pokusil poštvat trojici lidoveckých ministrů, od kterých chtěl vyjádření, zda chtějí jeho odstoupení a zda mají vládu za nefunkční. Přirozeně to neřekli, a spíše než na naštvaného Grosse, byli asi naštvaní na Kalouska. Jenomže i on má podle zákulisních informací pro výroky, kterými vzbudil zdání vládní krize, neprůstřelné alibi. Pokud je doopravdy čerstvým nekuřákem a současně i čerstvým abstinentem, lze rétoriku, kterou sociální demokraté vnímají jako štvavou, omluvit jako abstinenční syndrom.

Kdybychom byli v Anglii, alternativou štvanice na kolegu politika mohl být hon na lišku. Včerejšek byl posledním dnem, kdy holdování této staré tradici povoloval anglickému venkovu zákon. Dneškem počínaje jsou anglické lišky ušetřeny štvanice se psy a jejich šance přežít tím výrazně stoupá. Pro nás je ovšem spíše zajímavé to, že když si v Anglii novináři vezmou na mušku politika, kterému se prokáže nepravost, ten zpravidla raději odstoupí, než by se nechal trhat jako liška. Proto Angličanům tolik nehrozí, že by výsledkem štvanice na politika byla naštvanost lidí na politiku.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.