Stupňování konfliktu mezi palestinským Hamasem a Fatahem

8. srpen 2008

Středeční schůzka izraelského premiéra Ehuda Olmerta a předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse byla víceméně zdvořilostní formalitou, přestože na ní Olmert slíbil, že propustí dalších 150 palestinských vězňů. Těžko však půjde o prominentní osobnosti, jako je na doživotí odsouzený strůjce vražedných atentátů Marwán Barghutí, jehož osvobození Abbás požadoval, aby si alespoň něčím zvýšil popularitu u Palestinců.

Oba politikové mají tolik vlastních problémů, že je málokdo bere vážně - Olmert, který čelí obvinění z korupce a podvodů, minulý týden oznámil, že v zářijových primárkách své strany Kadima už nebude kandidovat a uvolní premiérské místo svému nástupci, a Abbás právě utržil další porážku svého hnutí Fatah v pásmu Gazy. Izrael i palestinská samospráva si uvědomují, že šance na uzavření mírové dohody do konce roku jsou nulové, a v Izraeli navíc panuje názor, že neoblíbený odcházející premiér ani k jednání nemá mandát.

Hamas zasadil Mahmúdu Abbásovi další ránu v době, kdy předseda samosprávy velmi usiloval o smíření. Právě v těchto dnech, kdy si Izrael připomíná tři roky od vyklizení pásma Gazy, tam teroristický Hamas provedl nejkrvavější čistku od loňského června, kdy ještě krvavějším pučem oblast ovládl. Důvod - anebo spíš záminku - mu poskytl výbuch automobilu v městě Gaza, při kterém 25. července zahynulo pět členů Hamasu a jedno dítě. Hamas z něj obvinil Fatah, který podle něj nikdy nepřestal usilovat o jeho svržení. Pozatýkal v Gaze na 200 jeho členů, ale to mu nestačilo - o víkendu se rozhodl zlikvidovat ozbrojený rodinný klan Chilísů v městě Gaza, který je podle něj na Fatah napojen.

Urputnou bitvu nepřežilo jedenáct lidí a zraněno bylo okolo stovky dalších, včetně tuctu dětí. Její konec však neměl daleko k absurdnímu divadlu. Více než 180 členů klanu, řada z nich zraněných, uteklo před ozbrojenci Hamasu k izraelským hranicím, složilo zbraně a prosilo "sionistického nepřítele" o povolení k vstupu do Izraele, aby si zachránili život. O totéž Izrael požádala i palestinská samospráva, a tak vláda souhlasila, že z humanitárních důvodů uprchlíky přijme. Izraelští vojáci pak za své tradiční nepřátele nasadili vlastní životy, aby je v dešti střel Hamasu zachránili. Když je však podle dohody se samosprávou chtěli převézt na Západní břeh Jordánu, Mahmúd Abbás si celou věc rozmyslel a prohlásil, že Chilíse na svém území nechce. Byl totiž mezitím upozorněn, že to byl právě Chilísův klan, který na něj před čtyřmi lety spáchal nepodařený atentát v pásmu Gazy, při kterém zahynuli dva jeho osobní strážci.

Izrael tedy začal uprchlíky vracet, ale hned první skupinu 35 mužů Hamas samozřejmě okamžitě zatkl. Do věci se vložili izraelští míroví aktivisté; podali stížnost k Nejvyššímu soudu s tím, že vláda porušuje zákony, když vydává uprchlíky, jimž hrozí smrt. Zbývajících 150 Chilísů tak nakonec přece jen skončilo na Západním břehu.

Hamas touto čistkou završil dobytí Gazy a vyčistil svůj teroristický ministát od posledních stoupenců Fatahu, jejichž přítomnost dosud toleroval. Zasadil tak další ránu těm, kdo doufali, že se vláda Hamasu pod tíhou ekonomické blokády zhroutí. A jako by toho nebylo dost, posílený Hamas vyzval své stoupence na Západním břehu k intifádě proti palestinské samosprávě. Povstání sice akutně nehrozí, ale nikoli proto, že by samospráva měla své území pod kontrolou - Hamas tam dosud neprovedl ozbrojený puč jen díky přísným bezpečnostním opatřením a protiteroristickým operacím izraelské armády. Přesto někteří představitelé samosprávy pro jistotu přestěhovali své rodiny do Ammánu nebo Káhiry, protože jsou si dobře vědomi, že úder v Gaze i Abbásovo počínání opět poškodily Fatah v očích Palestinců a zvýšily prestiž Hamasu.

Izraelské bezpečnostní složky se domnívají, že Hamas také brzy ukončí křehké příměří s Izraelem. Využil je k dozbrojení; podle tajné služby Šin Bet hnutí od 19. června, kdy příměří vstoupilo v platnost, propašoval do pásma Gazy čtyři tuny zbraní - přesně jak zpravodajci očekávali, a proto před příměřím varovali. Ministr obrany Ehud Barak tento týden přiznal, že s novým bojem proti Hamasu počítá a další vojenské operace jsou nevyhnutelné. Kvůli nesmyslnému příměří jen budou mnohem těžší.

Ještě chmurnější jsou vyhlídky na propuštění přes dva roky zajatého Gilada Šalita; Hamas jednání o výměně vězňů přerušil s tvrzením, že Izrael nedodržel podmínky příměří a neotevřel hranice a že si počká, dokud se nestabilizuje izraelská vnitropolitická situace. K tomu však nemusí dojít dřív než v březnu příštího roku.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: gzb
Spustit audio