Strůjce teroristických útoků v Paříži u soudu odmítá vypovídat i být fotografován

V Bruselu dnes začal proces se Salahem Abdeslamem, který se prokazatelně podílel na teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015. „Nyní je ovšem nejvýznamnější přeživší z teroristů souzen za něco jiného,“ upozorňuje web britské BBC. Francouz marockého původu totiž během svého zatýkání v Bruselu asi čtyři měsíce po útoku střílel na policisty, za což mu hrozí až 40 let vězení.

Je ironií, že policie na něj v polovině března 2016 narazila jen náhodou, ačkoli byl tehdy nejhledanějším mužem Evropy.

Při přestřelce lehce zranil tři belgické policisty a jednoho francouzského. Společně s jedním Tunisanem ještě dokázal nakrátko uprchnout, o tři dny později ho ale zvláštní komando našlo zraněného ve sklepě v belgické čtvrti Molenbeek. Nyní budou oba muže ke každému přelíčení vozit do Bruselu.

Proč nespáchal sebevraždu?

Dnes osmadvacetiletý Abdeslam se podílel na koordinovaných útocích v Paříži 13. listopadu 2015, při kterých zahynulo 130 lidí. Na rozdíl od svého bratra i dalších členů teroristické buňky při atentátu nebyl zabit ani nespáchal sebevraždu, ale uprchl z Paříže do Bruselu. Několik měsíců pak po něm policie pátrala bezvýsledně.

Soud by měl podle BBC zodpovědět řadu otázek. Čtyři dny po jeho zatčení udeřili teroristé na bruselské letiště a metro. Zabili 32 lidí a 340 dalších zranili. Belgická prokuratura si myslí, že Abdeslam útočníky znal, zatím jej ale z podílu na tomto atentátu neobvinila. Pracovní verze vyšetřování ale počítá s tím, že teroristé s vazbami na takzvaný Islámský stát chystali úder o Velikonocích. Dopadení Abdeslama je ale přimělo narychlo udeřit. Báli se snad, že je prozradí?, ptá se britská stanice na svém serveru.

Co se útoků v Paříži týče, Abdeslam tam vozil autem tři z útočníků. Prý měl na sobě také sebevražedný pás, ten ale selhal a terorista jej vyhodil do koše. „Přál jsem si zemřít i s ostatními devíti mučedníky, ale Alláh rozhodl jinak, protože jsem dostal vadný pás,“ napsal v dopise, který byl nalezen v jeho laptopu v Bruselu.

Klub Bataclan v Paříži

Podle jiné verze ale poškodil roznětku vědomě, protože se rozhodl na poslední chvíli nezemřít. Tvrdí to vyšetřovatelé, kteří pořád ještě zkoumají poruchu na odpalovacím zařízení. Podobnou verzi také naznačil sám Abdeslam policii krátce po svém zatčení. Později ale odmítl vypovídat. Soud s Abdeslamem kvůli samotným útokům v Paříži ještě nezačal a podle některých zdrojů jej lze čekat až koncem letošního roku.

Vězení jen pro sebe

Terorista byl vydán z Belgie do Francie v dubnu 2016 a od té doby byl pětkrát u výslechu. Pokaždé ale odmítl odpovídat na otázky. Odepsal pouze jedné ženě na dopis do vězení, a v krátkém textu jí vzkázal, že „se nestydí za to, kdo je“. V této taktice bude nyní podle BBC pokračovat. Když jej dnes soudkyně vyzvala k potvrzení totožnosti, řekl pouze, že si nepřeje odpovídat na žádné otázky. Neoholený a oblečený v dlouhé bílé košili také odmítl, aby byl během čtyřdenního přelíčení fotografován či filmován.

K procesu do bruselského justičního paláce má být denně převážen z věznice v severofrancouzském Vendin-le-Vieil. Odtamtud je to jen 150 kilometrů, a navíc jde o jednu z nejpřísněji střežených francouzských káznic. Abdeslam má pro sebe k dispozici celé jedno vězeňské křídlo. Kriminál se dostal do zpráv 12. ledna, kdy tam německý džihádista Christian Ganczarski zaútočil nůžkami na dozorce.

Následoval masový protest příslušníků vězeňské služby. O každodenním převážení Abdeslama nejsou k dispozici žádné podrobnosti. Jisté je jen to, že bruselský justiční palác bude kvůli němu hlídat stovka ozbrojených policistů. Nad městem po celou dobu přelíčení patrolují helikoptéry a parkoviště poblíž soudu jsou dočasně vyklizena, informuje BBC s odvoláním na agenturu AFP.

autor: rma
Spustit audio