Statistika a upíři

20. leden 2003

Český statistický úřad uváděl za pět měsíců loňského roku, červencem počínaje, mylné údaje o českém vývozu a dovozu. Chyba v odhadu bilance zahraničního obchodu činí ohromujících čtyřicet miliard korun. Pokud jde o stav našeho hospodářství, znamená odhalení chyby dobrou zprávu. Ekonomika se nezpomalovala, nýbrž rostla.

Pokud jde ovšem o důvěryhodnost úřadu, který svými údaji uvedl v omyl ekonomy, analytiky, bankéře, zahraniční instituce, investory, politiky a občany, jedná se o zprávu hodně špatnou. Jeden z analytiků vystihl problém slovy: "Změna odhadu HDP a způsob, jakým byla publikována, nastiňují, s jak malou mírou přesnosti dat se musíme spokojit". Důvěryhodnosti Statistického úřadu by určitě přispělo, kdyby jeho vedení odstoupilo, a jelikož se k tomu dobrovolně nemá, kdyby bylo odvoláno. Jsou zde, pravda, polehčující okolnosti. Podle předsedkyně úřadu, který byl postižen záplavami, pracovali statistici v těžkých podmínkách a navíc prý byli sami uvedeni v omyl celníky.

To se samozřejmě stává, a nejen u nás. V Malawi byl například včera zatčen rozhlasový reportér, kterého zřejmě uvedl v omyl muž, který mu do mikrofonu vyprávěl, jak byl napaden upíry. Ve zmíněné africké zemi kolují od konce loňského roku pověsti, že se s upíry spolčila vláda a s jejich pomocí si opatřuje lidskou krev pro humanitární agentury. Po násilnostech, kdy byl jeden muž ukamenován a tři kněží napadeni s odůvodněním, že propadli upírským praktikám, nařídil prezident Muluzi zavřít každého, kdo šíří nepravdivé zprávy s úmyslem vyprovokovat občanské nepokoje. Samozřejmě lze říct, že u nás by se o reportéra se zájmem o upíry policisté nezajímali. Našim statistikům by pro změnu zavádějící údaje o stavu HDP klidně prošly v Malawi.

autor: iho
Spustit audio