Starověkou Egypťanku zahubilo TBC

1. říjen 2009

Genetická analýza odhalila příčinu úmrtí ženy, ze které se po smrti stala "Granvillova mumie".

V roce 1825 sdělil anglický lékař Augustus Granville Londýnské královské společnosti výsledky vůbec prvního posmrtného ohledání mumifikovaného těla. Mumie, která je od té doby známá jako Granvillova mumie, patří asi padesátileté ženě, která zemřela v egyptských Thébách (Veset) kolem roku 600 před naším letopočtem. Podle hieroglyfů na dřevěném sakrofágu se jmenovala Irtyersenu, což znamená "domácí paní". Příčinou její smrti byl podle doktora Granvillea zhoubný nádor vaječníků.

Před 20 lety ale byla mumie podrobena novému zkoumání, které ukázalo, že nádor byl ve skutečnosti benigní a smrt s největší pravděpodobností nezavinil. Mumie nese také stopy malárie a plicního zánětu, který mohl vyvolat jak zápal plic, tak tuberkulóza. Britští vědci, kterým se podařilo z vnitřností mumie izolovat DNA, věří, že příčinou smrti byly bakterie Mycobacterium tuberculosis. Krátké úseky její DNA vědci našli nejen v plicích, ale také kostech a žlučníku. Žena tedy trpěla takzvanou diseminovanou formou TBC, která byla ve starověkém Egyptě neléčitelná.

Mycobacterium tuberculosis - původce TBC

Žádné známky toho, že by žena trpěla také malárií, vědci nenašli. Příčina úmrtí ženy jménem Irtyersenu je tedy uspokojivě vyřešena, ale další záhada ještě zbývá. Tělo totiž nebylo ošetřeno obvyklým způsobem, při kterém byly vnitřnosti vyňaty z těla a mumifikovány zvlášť. V tomto případě zůstaly na svém místě a celé tělo bylo pokryto neznámou voskovitou substancí. O jakou látku jde, zatím nikdo neví, protože olejovité složky interferují s metodami molekulární analýzy.

Výsledky analýzy popisuje článek v Proceedings of the Royal Society B.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.