Starobylý původ řeky Jang-c'-ťiang

4. červen 2010

Řeka Jang-c'-ťiang za sebou nemá historii dlouhou jen pár milionů let. Podle nové studie se do oblasti Tří soutěsek poprvé zakousla asi před 45 miliony let.

Třetí nejdelší řeka světa, čínská Jang-c'-ťiang, hrála významnou roli v rozvoji čínské kultury. Nejdůležitější pro historický, kulturní i geomorfologický vývoj byla patrně 200 km dlouhá oblast Tři soutěsky, která odděluje Sečuán na západě od nížin střední a východní Číny. Bez transportní stezky vytvořené Třemi soutěskami by byla zemědělská oblast jihozápadní Číny, kde se pěstuje rýže, izolována od zbytku země nepřístupnými horami.

Dosavadní výzkumy stáří řeky se opíraly o analýzu říčních sedimentů ze Tří soutěsek, které byly staré jen něco mezi 1 až 2 miliony let. Zdálo se, že řeka je tedy relativně mladá, což jejímu tvaru příliš neodpovídalo. Vědci z Durhamské univerzity ale zjistili, že zkoumané sedimenty pocházely z vrstev, které se vytvořily dávno po vzniku Tří soutěsek. Stáří tohoto útvaru teď vědci odhadují na 45 milionů let, což znamená, že Jang-c'-ťiang je mnohem starší, než se zatím soudilo.

Zdroj: Durham University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.