Srdeční záležitost: Vznik srdečních poruch

23. září 2019

Na konci tohoto týdne si připomeneme Světový den srdce. A my se tomuto orgánu proto budeme věnovat v seriálu týdne.

Přiblížíme vám, jak se lidské srdce vyvíjí a co způsobuje srdeční arytmii. Zblízka se podíváme na operaci srdce i na to, jak se o srdce jako o dárcovský orgán pečuje. Dozvíte se, jak se žije s transplantovaným srdcem a zda tato transplantace má vliv na emoce člověka.

V první části seriálu budeme pozorovat vývoj srdce - v raných fázích se studuje na ptačích zárodcích. Díky moderním zobrazovacím metodám vědci mohou drobný orgán pozorovat ve frekvenci téměř 1 000 snímků za sekundu. Tímto způsobem se zkoumá také vznik srdečních vad, na videu se podívejte, jak takové poruchy na srdci oproti normálnímu rytmu srdce vypadají. 

Kuřecí zárodek ve 4. dni inkubace (z celkových 21).

V příspěvku se dále dozvíte, že srdce zvířat ovšem vždy není obdobou srdce lidského. Třeba srdce obojživelníků a plazů nemá oddělenou komoru pro okysličenou a odkysličenou krev. Přesto se oba proudy nepromíchají. Je to možné jen díky pomalému proudění krve a nízké tepové frekvenci. A příměr, který pro tento fyziologický jev Prof. David Sedmera použije, si budete pamatovat: víte, jak vypadá soutok Vltavy a Berounky?

autoři: Martin Srb , mrk

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.