Srbská pravoslavná církev nesouhlasí s normalizací vztahů s Kosovem

11. květen 2013

Srbský prezident Tomislav Nikolič se ve veřejnoprávní bosenské televizi omluvil za masakry, ke kterým odešlo v červenci roku 1995 ve městě Srebrenica. Jednotky bosenských Srbů pod velením generála Ratka Mladiče tehdy vyvraždily na 8000 bosenských muslimů. Omluva vyvolala kritiku některých duchovních Srbské pravoslavné církve. Ta navíc striktně odmítá nedávno uzavřenou dohodu o normalizaci vztahů Srbska a Kosova.

V úterý sedmého května uplynul přesně rok od chvíle, kdy byl do funkce srbského prezidenta zvolen Tomislav Nikolič. Někdejší muž číslo dvě Srbské radikální strany, ze které se odštěpila Srbská pokroková strana. Zejména ta první byla považována za extrémně nacionalistickou, známou kampaněmi proti nesrbským národům bývalé Jugoslávie. Tomislav Nikolič se během rozhovoru vysílaném bosenskou televizí omluvil za masakr osmi tisíc Muslimů ve městě Srebrenica, který v červenci 1995 spáchaly bosensko srbské jednotky pod vedením generála Mladiče.

„Klečím a prosím za odpuštění za ty zločiny ve Srebrenici, které jednotlivci spáchali ve jménu srbského státu a našeho národa.“

Přestože Nikolič není první, kdo se Bosňákům omluvil – poprvé tak učinil už přede dvěma lety jeho předchůdce Boris Tadič – vyvolaly jeho výroky rozporuplné reakce. Někteří duchovní prosbu o odpuštění odmítli s tím, že se Nikolič omlouval za srbský stát, ale nemohl hovořit za Srby žijící v Bosně. Srbská pravoslavná církev nicméně jednoznačně odmítá jiný akt, který učinila současná vláda. Dohodu o normalizaci vztahů mezi Srbskem a Kosovem, kterou před třemi týdny podepsali premiéři Ivica Dačič a Hashim Thači. Biskup přímořsko hercegovské eparchie Grigorij prohlásil, že současnou vládu zneužil Brusel.

Čerstvě zvolený srbský prezident Tomislav Nikolič

„V Bruselu řekli, teď budete konat vy patrioti, kteří jste považováni za nejlepší Srby na světě. A oni to udělali. Kdyby něco takového podepsal Tadič, lidé by ho pověsili v centru Bělehradu. Těmhle se ale nic nestane.“

Synod Srbské pravoslavné církve sice konstatoval, že názory Grigorije nejsou oficiálním stanoviskem církve, nicméně její postoj je jasný. Srbsku bude vbrzku slíbeno datum počátku rozhovorů o vstupu do Evropské unie, což podle ní nakonec povede k plnému uznání Kosova jako samostatného státu. Kosovo, místo chápané jako kolébka srbské kultury a státnosti, bylo prodáno za integraci s EU. To je prý bezpodmínečná kapitulace. Brusel už po měsíce tvrdí, že na Bělehrad v otázce uznání nezávislosti Kosova tlačit nebude. Srbský prezident Nikolič vyzývá k jednotě Srbské pravoslavné církve a státu. Zda bude jeho hlas nakonec vyslyšen, zůstává otázkou.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.