Spory o Kosovo na půdě OSN

21. listopad 2000

Na zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku došlo v minulých dnech k ostré výměně názorů: ruský velvyslanec Sergej Lavrov napadl ve čtvrtek rozhodnutí vedoucího mezinárodní civilní správy v Kosovu, Francouze Bernarda Kouchnera, uspořádat koncem října v této provincii komunální volby.

Mají to být první skutečně svobodné volby v Kosovu, pořádané pod mezinárodním dohledem, ale velvyslanec Lavrov tvrdil, že pro uspořádání voleb v této provincii nejsou zatím dost „zralé podmínky“ a že Kouchnerovo rozhodnutí volby v této situaci uspořádat může ohrozit stabilitu Balkánu.

„Domníváme se, že volby v Kosovu by mohly vyprovokovat novou krizi a ohrozit regionální stabilitu,“ prohlásil ruský velvyslanec u OSN Sergej Lavrov.

Krátce před tím vydalo podobné stanovisko také ruské ministerstvo zahraničí v Moskvě. Jak známo, Rusko je tradičně nejbližším spojencem Srbska a na zasedáních Rady bezpečnosti obvykle stojí na straně Jugoslávie proti ostatním zástupcům mezinárodního společenství.

V reakci na Lavrovovo vystoupení vyjádřila pak většina členů Rady bezpečnosti Bernardovi Kouchnerovi podporu. Britský delegát Stewart Eldon označil naopak komunální volby v Kosovu za „klíčový krok vpřed“ v procesu normalizace tamní společnosti a zdůraznil, že Rada bezpečnosti se musí snažit svou pomocí přispět k jejich úspěchu.

„Nemohu souhlasit s pochybnostmi, které zde vyjádřil velvyslanec Lavrov. Všichni, jak doufám, přece pracujeme na tom, abychom pomáhali ustavit v této provincii demokratickou a multi-etnickou společnost,“ řekl britský delegát Steward Eldon.

K nadcházejícím komunálním volbám probíhá v Kosovu už několik týdnů registrace voličů. Poměrně brzy se k volbám přihlásila naprostá většina tamních Albánců – asi jeden milion lidí, ale Srbové často ještě registrováni nejsou. Představitelé OSN přesto chtějí zajistit, aby v komunální správě Kosova byli též reprezentanti srbské menšiny.

Francouzský velvyslanec u OSN Jean-David Levitte poznamenal na témže zasedání Rady bezpečnosti, že nadcházející volby v Kosovu jsou „nepostradatelnou“ součástí budování tamních nových institucí; že se proto musejí konat, ale že vůdci kosovských Albánců by měli jasněji vystoupit proti extrémistům: „Usmíření je něco, co nelze nařídit dekretem. Je to proces, který si vyžádá určitý čas a který je třeba cílevědomě podporovat. Během uplynulých několika měsíců už bylo dosaženo jistého pokroku a ten musíme konsolidovat a nedovolit extrémistům, aby sabotovali to, čeho už bylo dosaženo,“ podotkl francouzský velvyslanec.

Na zasedání Rady bezpečnosti OSN také zazněl ostrý protest zástupců Británie, Kanady a Nizozemí proti pokračujícímu zadržování několika jejich občanů v Jugoslávii. Dva z nich jsou britští policisté, kteří před svým zatčením působili jako policejní instruktoři v Kosovu. Formálně dosud nebyli obžalováni, ale jsou údajně podezřelí z přípravy teroristických činů. Zástupci Británie, Kanady a Nizozemí žádají okamžité propuštění svých občanů, jestliže neexistují důkazy pro jejich údajnou podvratnou činnost.

Stěžovali si též na podmínky jejich věznění a na to, že k zadrženým neměli přístup členové příslušného konzulátu. Britský zástupce u OSN označil věznění cizinců v Bělehradě bez soudu za „smutnou ukázku“ vlády Miloševičova režimu.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.