Sporné babyboxy?

6. květen 2008

Nejspíš se už nikdy nedozvíme, jak to s novorozenou holčičkou, kterou našli mrtvou v popelnici v jedné z ulic Prahy 10, doopravdy bylo. Její matka potřebovala po porodu lékařskou pomoc, ale do nemocnice už živá nedojela. Vykrvácela cestou. Byla- alespoň podle policejní zprávy- prý "čínského původu", a tak je možné, že se ve zdejším prostředí neorientovala. Přesto její případ připomíná jiný, který má zdejší veřejnost v čerstvé paměti.

0:00
/
0:00

Až na to, že měl naštěstí lepší konec: novorozeného chlapečka zachránil tenkrát z kontejneru bezdomovec a dítě už je v péči adoptivních rodičů. Teď jako tenkrát se vynořila otázka, do jaké míry jsou efektivní tzv. babyboxy, které se v ČR instalují od roku 2005.Do nich mohou matky své děti po porodu anonymně odložit, pokud usoudí, že se o ně nemohou starat. Babyboxů už je na různých místech republiky celkem 8. Ten poslední byl otevřen před dvěma týdny v nemocnici v Mladé Boleslavi. S velkým nadšením a úsilím je instaluje občanské sdružení Satim a nelituje přitom finančních prostředků, které jsou značné. Celkem už bylo do babyboxů odloženo v ČR 12 dětí. V jednom případě se maminka pro své miminko, které bylo z dvojčat, zase přihlásila. Své zkušenosti prezentují aktivisté ze sdružení Satim jako jednoznačně pozitivní. Zkušenosti ze zahraničí ovšem už zdaleka tak jednoznačné nejsou. Poslední odhalený případ mrtvého novorozence v Německu ukázal, že všechno může být podstatně komplikovanější než se na první pohled jeví. Přivedla ho na svět 22 studentka medicíny v Mnichově a zdálo by se, že nic nebylo jednodušší než odevzdat nechtěné dítě do jednoho ze dvou babyboxů, které v tomto městě existují. Místo toho nechala vysokoškolačka svou čerstvě narozenou holčičku zemřít a schovala ji v krabici od bot na půdě v domě svých rodičů v jistém saském maloměstě. Že byla těhotná, údajně nikdo nevěděl. Ani její rodiče, ani spolužáci na lékařské fakultě. Dokonce ani její přítel.Jak to ale formulují psychiatři, zřejmě ani ona sama. Potlačovací mechanismy fungují údajně natolik silně, že ženy, které nejsou schopny své problémy zvládat, těhotenství vůbec nevnímají a porodem jsou "překvapeny". Informace o babyboxech se k nim prostě nedostanou přes hradbu jejich výjimečné psychické situace. Po porodu pak jednají v panice, nejsou schopny racionálního uvažování a své dítě sprovodí ze světa. Tenhle problém má svou podstatu v něčem zcela jiném než v tom, jestli je babyboxů dost nebo málo. V Německu se například ukazuje, že počet zabitých novorozeňat po zavedení babyboxů statisticky neklesá. Ženy, které svá miminka odloží, nejednají v panice, ale po zralé úvaze: chtějí, aby jejich děti žily.Jeden z psychologů, který posuzoval případ dvaadvacetileté studentky medicíny z Mnichova, ovšem nevěří, že by její rodina opravdu o těhotenství své dcery nevěděla. Jenom se o tom prostě doma nemluvilo. Situace jako z hororu. A v ní babyboxy nepomohou. Tam ani tady.

Policisté vyšetřují další případ odloženého novorozence. Našli ho mrtvého dnes dopoledne jedné z popelnic v Krymské ulici na Praze 10 v chodbě jednoho z domů. Podle policie se jedná o čerstvě narozenou holčičku. Za pravděpodobnou příčinu smrti označil podle mluvčí pražské záchranné služby Jiřiny Ernestové ošetřující lékař udušení, konkrétní příčinu smrti ale zjistí až soudní pitva. Případem se zabývá policie. Policisté už znají matku dítěte. Musela totiž vyhledat pomoc lékařů. Podle policejní mluvčí Evy Brožové měla matka dítěte po porodu zřejmě zdravotní problémy, takže ji ráno odvezla záchranná služba do nemocnice v Praze 10. Dítě u sebe ale žena neměla. Lékaři až v nemocnici zjistili, že žena porodila dítě a odvezli ji na operační sál. Žena čínského původu však po převozu do nemocnice vykrvácela.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio