Spor kolem deficitu

3. leden 2006

Informaci ministerstva financí o loňském hospodaření státu nelze s čistým svědomím ani chválit, ani kritizovat. Přiměřenou reakcí jsou rozpaky. Nižší než plánovaný deficit totiž svědčí o tom, že vláda špatně odhadla jak příjmy, tak výdaje. Že je deficit nižší, než se čekalo, nemohou vládě důvěryhodně vyčítat ti, kdo vládní výdaje vnímají jako utrácení. Když naopak vezmeme v úvahu, že k nižšímu deficitu přispělo pomalé čerpání peněz z fondů Evropské unie anebo odložení některých investic, pak se ta úspora jeví jako promarněná příležitost.

K politickému folklóru patří, že se každá vláda umí pochválit a každá opozice umí vládu za cokoli pranýřovat. Objektivním kritériem přitom může být pouze analýza, jak účelně byly státní prostředky použity. A zde je na místě skepse. Na jedné straně politici, ale například i centrální banka a liberální ekonomové lamentují nad mandatorními výdaji, které směřují k občanům, na straně druhé jsou kupodivu fakticky smířeni s neprůhledností při zadávání veřejných zakázek.

Běžně se konstatuje, že stát není dobrý hospodář, kritizuje se přerozdělování a daňové zatížení. Státu je vyčítána byrokracie, omezování svobody a podnikání občanů. Zřídka naopak slyšíme, že stát představuje pro občana servis, garantuje mu služby, o které se žádná neviditelná ruka trhu nepostará. O kolik mohl být tento servis kvalitnější, kdyby z loňských výdajů ani korunu neukousla korupce, se kupodivu téměř nediskutuje. Jenomže bez této diskuse představuje polemika o loňském hospodaření státu pouhé šermování nicneříkajícími čísly. Jak stát hospodařil, z těch čísel jasné není. Pouze víme, že hospodařil. Což není zrovna objevné zjištění.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.