Spolu

9. květen 2016
Dobrá vůle Plus

Dokument Aleny Blažejovské je věnován Projektu SPOLU. Jeho prostřednictvím studenti psychologie z Filozofické fakulty a Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně pomáhají pacientům psychiatrických klinik a nemocnic.

Projekt vytvořila v létě 2012 studentka psychologie Bára Chvátalová poté, co v červnu absolvovala praxi na Psychiatrické klinice FN Brno, na oddělení s pacienty s diagnózou schizofrenie. Koncept byl jednoduchý: mezi studenty psychologie z FF i FSS Masarykovy univerzity, odborným personálem kliniky a hospitalizovanými pacienty by mohla vzniknout spolupráce, která by byla přínosná všem třem stranám.

Studenti psychologie mohou pacientům kliniky zpestřit a zpříjemnit průběh hospitalizace tím, že jim dobrovolně věnují svůj čas a energii (ať už v podobě rozhovoru, anebo prostřednictvím aktivit pro volný čas). Studentům to navíc může přinést zkušenosti z reálného kontaktu s pacienty a zároveň i praxi, o kterou je často během studia nouze.

Čtěte také

V počátku byla očekávání velmi opatrná. Autorka projektu nevěděla, zda bude vůbec někdo ze studentů mít zájem trávit na klinice dobrovolně svůj čas. Na druhou stranu nebylo jisté, zda bude mít o spolupráci zájem samotná klinika.


Nakažlivý entusiasmus studentů se rozšířil jako lavina

Spolupráci se podařilo navázat nejprve s oddělením 23 a během následujících měsíců se projekt rozšířil na tři další oddělení. V současnosti jsou tak zapojena všechna čtyři oddělení psychiatrické kliniky v Bohunicích.

1982069_10203071635689950_1548850790_nok.jpg

Kromě oddělení pro diagnózu schizofrenie se jedná o oddělení 22 s poruchami nálady a osobnosti, oddělení 21, které se věnuje dětské a dorostové psychiatrii, a oddělení 24, psychoterapeutické oddělení a krizové centrum. Zde pro pacienty vytváří volnočasový program asi 60 studentů. Významně přispívají ke zkvalitnění péče poskytované pacientům anebo ulehčují práci ošetřujícímu personálu. V současnosti se projekt rozšiřuje do Psychiatrické nemocnice Brno v Černovicích i ve Slavkově a také vzniká pobočka projektu v Olomouci.

Čtěte také

V říjnu 2013 byl projekt podpořen nadací Think Big. Dostalo se mu tak nejen finanční podpory, ale také možnosti rozvíjet své vize dál, nadace pak projekt podpořila i v navazujícím běhu na jaře 2014. Nadále je tedy projekt SPOLU ve stadiu dynamického rozvoje a obohacování.

V dokumentu o svých zážitcích a své motivaci vypráví vedle Barbory Chvátalové i studentka Hana Sedláková, dále slečna Lenka, která má s hospitalizací pacientů s psychiatrickou diagnózou své zkušenosti z minulosti i současnosti, a mnoho dalších v projektu zapojených idealistů.

Rozhlasový dokument Spolu pro cyklus Dobrá vůle natočila Alena Blažejovská. Režie Radim Nejedlý, dramaturgie Lenka Svobodová, zvukový mistr Lukáš Dolejší.

Po odvysílání dokumentu následuje beseda, jejímiž hosty jsou PhDr. Milena Blažková, psycholožka z oddělení 22 Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno, a PhDr. Jiří Šupa, vedoucí psychosociální rehabilitace v brněnském Sdružení Práh.

Spustit audio