Společný předek Pygmejů

6. únor 2009

Navzdory velkým kulturním, genetickým i morfologickým rozdílům mají všichni afričtí Pygmejové společné předky.

Západ střední Afriky dnes obývá řada etnických skupin Pygmejů, kteří žijí v pralesích a živí se jako lovci a sběrači. Jednotlivé skupiny o sobě často navzájem nevědí a nemají žádné mýty a legendy, které by hovořily o jejich společném původu. Neexistuje ani žádná pygmejská řeč - všechny skupiny hovoří jazyky, které používají jejich nepygmejští sousedé a které patří do dvou velkých jazykových skupin západní Afriky.

Sbírka věnovaná Pygmejům (Hrdličkovo muzeum člověka UK)

Archeologický výzkum ukazuje, že v povodí řeky Kongo lidé žijí už nejméně 30 000 let, ale jejich historie je prakticky neznámá. Antropologové si nejsou jisti ani tím, jestli je malý vzrůst Pygmejů vlastností zděděnou od společných předků, nebo jestli se objevil vícekrát nezávisle na sobě jako adaptace na životní podmínky pralesů.

Mezinárodní tým etnologů a genetiků se pokusil najít odpověď prostřednictvím genetické analýzy. Její výsledky ukázaly, že všechny skupiny Pygmejů jsou potomky jediné pygmejské populace, která vznikla asi před 2800 lety. K její diverzifikaci podle vědců mohlo dojít v důsledku omezování ze strany expandujících kmenů orientovaných na zemědělství.

Výsledky studie přináší časopis Current Biology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.