Společně proti

26. březen 2004

Mít společného nepřítele bývá silnějším impulzem ke spolupráci, než mít společný zájem. Proto ta okázale deklarovaná jednota šéfů evropských států a vlád na protiteroristickém summitu. Už čtrnáct dní po Madridu byla na nejvyšší úrovni přijata koncepce boje proti terorismu a bylo domluveno zřízení úřadu unijního protiteroristického koordinátora. Politici nešetřili slovy o nezbytnosti společně učinit vše, co je v jejich silách, proti nebezpečí, které útočí na všechny hodnoty, ohrožuje demokracii a náš způsob života.

Důvody, proč téma terorizmu nebylo předmětem takřečeného koňského handlu, jsou nejméně dva. Politici na summit přijeli z pohřbu obětí masakru v Madridu a asi vycítili, že prostor pro politické zviditelňování se konfliktem je nulový. Co ovšem politické lídry členských zemí unie spojuje ještě silněji než samotná tragédie, bude signál od španělských voličů, kteří odepsali jinak úspěšnou vládu. Nad výsledky včerejšího summitu se vznáší otázka, zda ho vnímat jako snahu překazit příští New Yorky a Madridy, anebo jako snahu politiků zajistit si pro podobné případy alibi.

K závazkům, které členské státy unie včera přijaly, poznamenal Romano Prodi, že Evropská komise nemá pravomoce, aby jejich splnění vynutila. Neřekl to pro nic za nic: Balík zamýšlených opatření obsahuje i úkoly, které si státy EU uložily už před třemi lety v reakci na 11. září a dodnes je nesplnily. To, na čem se včera politici hladce dohodli, je to, co bylo předjednáno. Co ovšem předjednáno nebylo, je vytvoření skutečné evropské zpravodajské služby. Ochota zpravodajských služeb jednotlivých zemí Evropy sdílet informace a jejich schopnost vzájemně si důvěřovat, by přitom nebezpečí terorismu nepochybně snížila více, než patetická prohlášení. Tak snad někdy příště.

autor: iho
Spustit audio