Společenští pavouci

24. září 2010

Ekvádorští pavouci Theridion nigroannulatum zůstávají hodně dlužni pověsti zapřisáhlých samotářů a chovají do značné míry jako společenské včely nebo mravenci. Stavějí si společné hnízdo a společně i loví. Kořist odnášejí do hnízda a tam se o ni dělí s ostatními členy kolonie.

Pavouci jsou v drtivé většině samotáři a společenské styky příliš nepěstují. Dokonce i námluvy se mohou zvrhnout v kanibalské hody, při nichž sameček poslouží oplodněné samici jako "zákusek". Bioložka Leticia Avilésová z kanadské University of British Columbia však objevila v Ekvádoru pavouka druhu Theridion nigroannulatum, který má velmi družnou povahu a žije v početných kolektivech. Objev společenského pavouka, zveřejněný ve vědeckém časopise Biotropica, většinu odborníků překvapil. Zoologové znají asi 39.000 druhů pavouků. Na dvě desítky se definice zapřísáhlých samotářů tak úplně nehodí. Ekvádorskému pospolitému pavoukovi však žádný z nich nemůže společenskými konexemi konkurovat.

Pavouk Theridion nigroannulatum žije v hnízdech utkaných z pavučiny. V jedné kolonii se může sdružit až několik tisíc pavouků. Ti se společně pouštějí i na lov. Zavěšují na listy nízko nad zemí pavučinová vlákna. Sami se schovají na svrchní straně listu a číhají, až do vláken narazí letící hmyz. Jakmile ucítí náraz, seskočí ze své skrýše ke kořisti a spoutají ji dalšími lepkavými vlákny. Znehybněnému hmyzu vstříknou pavouci do těla porci smrtícího toxinu. Úlovek nekonzumují na místě lovu. Odnášejí jej do hnízda, kde se o něj dělí s ostatními členy kolonie. Pavouk Theridion nigroannulatum vykazuje řadu nečekaných typů chování, kterým v mnoha směrech připomíná včely nebo mravence. Ti jsou pro organizaci svých společenství označováni za tzv. eusociální tvory.

Leticia Avilésová přiznává, že zdaleka ne všem dějům v pavoučí kolonii rozumí. Velikost jedné a téže kolonie značně kolísá. Z několika desítek jedinců naroste do tisícihlavé populace a pak se opět smrskne do původní velikosti. Změny v počtech jsou velmi rychlé. Faktory, které toto kolísání velikosti kolonie řídí, zůstávají tajemstvím.

Další záhadu představuje existence dvojího typu samic, které se výrazně liší velikostí těla. U eusociálního hmyzu odpovídá různá velikost těla o různým úlohám ve společenství. Například velké včelí matky se specializují na plození potomků a malé dělnice zajišťují chod včelstva - pečují o potomstvo, sbírají potravu, staví plástve, brání úl před vetřelci. Zatím není jasné, zda existuje dělba práce také mezi různě velkými samicemi pavouka Theridion nigroannulatum. Pokud ano, pak by měl tento zvláštní druh pavouka k eusociálním tvorům opět o kus blíže.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka