Spojené státy jednají intenzivně o míru na Blízkém východě

12. prosinec 2000

Americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová odletěla v pondělí z Moskvy, kde doprovázela prezidenta Clintona, na Blízký Východ, aby pomohla urychlit mírová jednání mezi Palestinci a Izraelem. Po příletu do Izraele měla nejprve v plánu setkání s předsedou vlády Ehudem Barakem a dalšími izraelskými činiteli, v úterý pak jednání s Palestinci a návštěvu Egypta.

Její dvoudenní návštěva Blízkého Východu by měla přispět k přiblížení - zatím stále ještě dosti rozdílných stanovisek Izraele a Palestinců k podrobnostem jejich budoucího mírového soužití.

Před odletem z Moskvy poskytla Madeleine Albrightová rozhovor televizní stanici CNN, v němž potvrdila, že američtí činitelé teď intenzivně usilují o to, aby byla - podle předběžných ujednání - uzavřena mírová dohoda mezi Izraelem a Palestinci ještě do 13. září letošního roku. Je přitom jasné, že ke skutečnému pokroku v jednání o míru mezi oběma těmito dávnými nepřáteli je zapotřebí přímé účasti Spojených států.

Už minulý týden se ministryně Albrightová účastnila jednání prezidenta Clintona s izraelským premiérem Barakem v Lisabonu a podle zpráv tamních pozorovatelů přitom dávali všichni tři najevo, že jsou odhodláni dosáhnout skutečného pokroku ještě tento měsíc.

Čas totiž utíká velmi rychle a prezident Clinton, kterému zanedlouho vyprší mandát v nejvyšším úřadě Spojených států, by se jistě chtěl zapsat do historie jako přímý účastník klíčové mírové dohody, která povede k trvalému míru na Blízkém Východě. Předpokládá se, že na závěrečná jednání o posledních podrobnostech izraelsko-palestinské mírové dohody by prezident Clinton uspořádal podobnou schůzku, jakou kdysi svolal prezident Jimmy Carter do Camp Davidu.

Na základě ujednání v Camp Davidu byla v roce 1979 slavnostně podepsána mírová dohoda mezi Izraelem a Egyptem, jako vůbec první mírová dohoda Izraele s některým z jeho arabských sousedních států.

( A je přitom charakteristické, že žádná další mírová dohoda mezi Izraelem a Araby od té doby uzavřena nebyla.)

"Budeme pracovat velmi tvrdě," prohlásila ministryně Albrightová v rozhovoru pro CNN a dodala, že vůdce Palestinců Jásir Arafat neustále hovoří o tom, že brzy vyhlásí palestinský stát.

"Myslím, že budeme muset intenzivně spolupracovat s oběma stranami celé léto," poznamenala s tím, že právě teď se naskýtá příležitost dosáhnout skutečného pokroku.

Sama ale přiznává, že názorové rozdíly obou stran jsou stále ještě velmi hluboké a že se jejich stanoviska "v žádném bodě" zatím nepřibližují dohodě. Jak řekl jeden Arafatův spolupracovník zpravodaji tiskové agentury Reuter, Spojené státy budou muset přijít v pravou chvíli s návrhy, které vnutí oběma stranám. Jen tak prý bude možné dosáhnout dohody do slibovaného 13. září.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.