Speciální mlha možná je efektivní způsob dezinfekce prostor. Zatím ale není ověřený žádnými normami

22. duben 2020

Česká firma přišla s nápadem na přístroj, který vyplní suchou dezinfekční mlhou celý prostor místnosti. Oproti tradičním metodám s ní ale nemáme dost zkušeností.

Místnost bez lidí, kterou na videu vidíte, je plně zařízená. na stolech běží počítače, tiskárna, nechybí kávovar. Zhruba 2 metry vysoké zařízení DesintAir postupně naplní celou místnost takzvanou dezinfekční mlhou. Obdobnému procesu se říká fogování.

„Naše firma MOS technik podniká v oblasti automobilového průmyslu a kvůli poklesu objemu poptávek byl čas na vývoj něčeho jiného,“ říká autor dezinfekčního zařízení Jaroslav Meduna. „Pomocí studené suché mlhy jsme schopni výborně vyplnit prostor. Obsluha v místnosti zařízení sestaví, opustí ji a to pak už pracuje v automatickém provozu,“ popisuje.

Čtěte také

Přístroj DesintAir vznikl ve společnosti, která se pohybuje v automobilovém průmyslu v technologiích stlačeného vzduchu a průmyslové automatizaci. „Fogování se používá běžně, nicméně se často mlží takzvanou teplou mlhou,“ tvrdí Meduna.

Studená nebo suchá mlha je úsporná při spotřebě samotné dezinfekce, neměla by škodit elektrickým zařízením a oproti standardním aerosolům se dostane do rohů i do jinak obtížně dostupných prostor.

Mobilní dezinfekční jednotka se suchou mlhou potřebuje ke svému provozu stlačený vzduch a samozřejmě dezinfekční náplň ať už na bázi alkoholu, chloru nebo peroxidu.

Jednotné normy pro dezinfikování mlhou neexistují

Označení fogování je v oboru úplně nový proces, termín někdo používá pro pěnu, jiný pro mlhu a další pro páru. Neexistují pro něj ani jednotné normy ani metodika testování.

Čtěte také

„Dezinfikování otřením povrchu, postřikem, ponořením dobře známe, ale tento postup mlhou či pěnou má málokdo vyzkoušený,“ říká Věra Melicherčíková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinfekci a sterilizaci ze Státního zdravotního ústavu.

„Výrobci současných dezinfekčních aplikačních zařízení i dezinfekčních prostředků mají všechno otestované. Tyto metody jsou ověřené, o dezinfekční mlze jsme tehdy neměli ani ponětí. I když se podobné metody objevují například v souvislosti s městskou dopravou, s normami pro takový způsob dezinfekce jsem se zatím nesetkala,“ poznamenává Melicherčíková.

Dodavatel dezinfekce nese plnou zodpovědnost za její účinnost.


Věra Melicherčíková

„K tomuto nápadu prosím zatím přistupujte opatrně. Postupně se normy teď pokoušíme modifikovat a nastavovat tak, aby nedošlo ke klamání spotřebitele. Bylo by bezvadné kdyby to fungovalo, ale já sama s tím zatím nemám zkušenosti,“ zdůrazňuje Melicherčíková.

autoři: Petr Kološ , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.