SPD v Německu

14. září 2007

V Německu existuje v soušasné době pět renomovaných iunstitucí, které zkoumají veřejné mínění a všechny předpovídají místní sociální demokracii, tedy straně SPD, značný propad: nejoptimističtější prognózy hovoří o tom, že by tuto stranu volilo 28, respektivě 29 procent voličů a institut Forsa SPD předpověděl dokonce pouze 24 procent, což je propad o pět procentních bodů za poslední rok.

0:00
/
0:00

Připomeňme, že konkurenční křesťanští demokraté, tedy CDU/CSU, mají kolem 37 procentních bodů. Díky těmto číslům se expert Manfred Güllner z institutu Forsa, který je zveřejnil, stal úhlavním nepřítelem vrcholných politiků SPD.

Odsudky pětašedesátiletého šéfa berlínského institutu pana Güllnera jsou vskutku velice ostré. Na adresu politických špiček sociálních demokratů například řekl: Franz Müntefering je stalinský aparátčik. Rudolf Scharping byl přetížen už jako ministerský předseda. A dnešní Kurt Beck? Když ho vidí voliči, zůstanou v den voleb doma.

V sobotní příloze Süddeutsche Zeitung to pan ředitel trochu rozvedl, když na adresu pana Becka řekl: "Pochází z malých poměrů, z ohraničeného milieu a možná kvůli tomu není schopen zahlédnout, zhodnotit, ani zvládnout. skutečnost, která přesahuje jeho svatý svět".

Analytici se po těchto vystoupeních vědce, který takhle přímo útočí na vedení druhé nejsilnější strany v Německu, nutně kladou otázku, proč se pan Güllner do něčeho takového vůbec pouští. U vědců tohoto typu není zvykem, že se vyjadřují k profilům politiků.

Německý zpravodajský časopis Der Spiegel se domnívá, že nejspíš pan Güllner tak činí proto, že mu čísla, které jeho institut každý den produkuje, jasně napovídají, že dnešní vedení SPD totálně selhává a tvrdí, že si to myslí i většina jeho spoluobčanů. Proto se prý snaží alarmnovat hlavně straníky SPD, aby si vynutili změnu. Od května totiž prognózy SPD stále padají a tento trend - dle odborníků - bude za současné situace pokračovat. Finacial Times Deutschland například napsal: SPD se nevyhrabe z propadliště.

Pan Güllner tuto mizernou situaci SPD svádí na to, že německá sociální demokracie ztratila regionální ukotvení a ztratila důvěru místních organizací. SPD naopak neúspěchy svádí právě na aktivity tohoto vědce, který nemístně komentuje výsledky svého institutu. Generáůní sekretář SPD panHubertus Heil dokonce řekl, že Güllnerovy odsudky jsou lidsky i politicky hluboce nedůstojné a odpudivé. Pan Güllner se samozřejmě brání a tvrdí, že jeho čísla nejspou žádné výmysly a že SPD se snaží vyhýbat realitě.

Někteří straníci ale výsledkům i komentářům pana Güllnera věří. Prognózy ostatních institutů totiž ukazují podobný pokles a tendence je vždy důležitější než samotná čísla. Navíc dodávají, že je pravda, že sociální demokraté už mezi svými členy v místních organizacích skoro vůbec nemají mladé lidi. Rovněž souhlasí i s tím, že současný předseda SPD pan Beck působí poněkud provincionálně. Hlavní problém současné situace je ale, dle analytiků, hlavně v tom, že tuto krizi uvnitř strany není schopen nikdo tematizovat a na venek špičkoví politici vystupují, jako kdyby se nic nestalo.

Podobně hovoří i sám pan Güllner, který tvrdí, že úmyslem jeho veřejných vystoupení je jen alarmovat spící straníky v SPD, protože takový velký poropad sociálních demokratů by mohl silně poznamenat celkovou politickou situaci v Německu. Někteří komentátoři ale dodávají, že možná za krizí SPD se schovává ještě hlubší problém: celková krize masových politických stran.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio