Španělsko začíná připomínat Erdoganovo Turecko. Puigdemontovi se chce pomstít, tvrdí Katalánec

4. duben 2018

Německý soud rozhoduje o případném vydání bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta do Španělska, kde má být spolu s dalšími separatistickými politiky obžalován ze vzpoury. Podle serveru Spiegel Online státní zástupci po přezkoumání evropského zatykače došli k názoru, že by politik měl být vydán do Španělska. Tam mu hrozí až desítky let vězení za vzpouru a zpronevěru veřejných financí.

„Rozhodně by neměl být vydán, je to celé vykonstruované a nečeká ho spravedlivý proces. Celý španělský systém se těší na obraz zatýkaného Puigdemonta, musí pykat a být ponižován. Španělský stát chce pomstu,“ říká Antoni Ferrando, který je členem Česko-katalánského spolku.


Český posluchač by si měl pod Španělskem spíše než Belgii představit Turecko. Španělská politika se erdoganizuje.Antoni Ferrando

Ve Španělsku podle něj neexistuje nezávislá justice. O tom, jak bude vše probíhat, prý rozhoduje ministr spravedlnosti. Vláda rozhoduje, kdo se stane soudcem, a kontroluje celý proces. „Švýcarsko už například oznámilo, že nebude do Španělska vydávat lidi stíhané z politických důvodů,“ podotýká.

Puigdemontovo stíhání je založené na obvinění ze vzpoury, kterou ale podle zákona musí provázet násilí. „Právní experti vám řeknou, že je to naprostý nesmysl. Jediné násilí, ke kterému během referenda o nezávislosti došlo, bylo ze strany španělské policie,“ připomíná Ferrando.

„Samozřejmě, ale je třeba to uvést na pravou míru. Někteří si vymýšleli násilnosti, ke kterým vůbec nedošlo. Babičky s rozbitou hlavou byly virtuální. Viděl jsem ambasadora katalánské vlády v České televizi popisovat, jak nějaké paní zlámali prsty, a ona později přiznala, že si vše vymyslela,“ reaguje španělský novinář Gustavo Monge.


Násilnosti mi vadí, a to včetně těch morálních. Pokud se podíváme na výsledky voleb, tak neexistuje jednoznačná většina usilující o nezávislost.Gustavo Monge

Odmítá také, že by se Španělsko chtělo Puigdemontovi mstít. „Když někdo bez podpory většiny obyvatel vyhlásí nezávislost, tak by každý stát postupoval stejně,“ domnívá se Monge. Pokud prý Německo katalánského expremiéra vydá, znamená to, že věří španělské justici. Sám ale připouští, že soudy nefungují ideálně.

„Ovšem rozhodně to není někde na úrovni Angoly. Říkat, že ve Španělsku vládne totalitní režim s nefungujícími soudy, tak je to vyvolávání strachu. Kdyby tomu tak bylo, tak ze země odejdou stovky tisíc cizinců ze zemí Evropské unie, kteří ve Španělsku žijí,“ uzavírá Monge.

autoři: tpa , ert
Spustit audio