Současná situace na Ukrajině

3. prosinec 2004

Čekání na soudní výrok, tak by se skutečně dal popsat kyjevský a vlastně celoukrajinský dnešek. Přestože tento výrok docela jistě bude spíš politickým rozhodnutím než skutečným právním úkonem, záleží na něm mnohé. Varianty se v tuto chvíli nabízejí dvě. Buď se bude opakovat jen druhé kolo, což je ovšem eventualita, s níž současný ukrajinský právní řád nepočítá, nebo bude během pár měsíců třeba znovu zorganizovat celé volby.

V takovém případě by ovšem za předpokladu, že ještě budou platit právní normy, jimiž se ukrajinský prezidentský volební akt řídí dnes, proti sobě nemohli stát dva dnešní sokové. Variantu číslo jedna razí kandidát opozice Viktor Juščenko, podporovaný jak celou opozicí, tak Evropskou unií. Ta ve středu ústy Javiera Solany dala na srozuměnou, že opakování velmi sporného druhého kola by považovala za nejčistší řešení.

Postoj vládního křídla je také jasný a včera znovu zazněl na vnukovském letišti v Moskvě. Leonid Kučma považuje za nejrozumnější, aby se volby zopakovaly ještě jednou a jeho moskevský hostitel, Vladimir Putin, který ukrajinského prezidenta před odletem do Indie přijal doslova mezi dveřmi, s tímto řešením živě souhlasil.

Přestože demonstranti zatím z náměstí Nezávislosti neodcházejí, zdá se, že Viktor Juščenko pochopil meze svých možností. Včera podal svému úhlavnímu soupeři, Viktoru Janukovyčovi, vůbec poprvé od problematických voleb ruku, ale především s ním podepsal velmi důležitý společný dokument. Oba tábory si v něm slíbily, že v této politické konfrontaci se zdrží jakéhokoliv použití síly, že vytvoří pracovní skupinu, která na základě verdiktu Nejvyššího soudu připraví definitivní řešení současné politické krize a že Ukrajinská nejvyšší rada přijme zákon číslo 4180 o reformě současného ukrajinského politického systému. Strany se také dohodly, že po vyhlášení závěrů Nejvyššího soudu se sejdou ještě jednou.

Ze všech těchto dohod se zdá nejdůležitější právě schválení zákona, který by měl upevnit současnou parlamentně prezidentskou formu vládnutí na Ukrajině. Tento zákon by totiž měl ve srovnání se současným stavem, který připomíná spíš ruský prezidentský model, značně rozšířit pravomoci parlamentu. Ten by napříště dostal právo na návrh prezidenta jmenovat premiéra a ministry obrany a zahraničních věcí a na návrh premiéra pak ostatní členy vlády.

Včerejší nečekaně vstřícný postoj Viktora Juščenka překvapil nejen novináře, ale i opozici samotnou. Ještě včera přes den Juščenko prohlašoval, že on sám za jedinou variantu považuje revizi druhého volebního kola. Jeho věrná spolubojovnice, bývalá vicepremiéra Julie Tymošenková prohlásila, že i nadále považuje za jediného kandidáta opozice právě Juščenka, ale na druhé straně upozornila na fakt, že nad desetitisícovými zástupy na náměstí Nezávislosti nemá moc ani Juščenko sám. Na otázku, zda by v případě, že by se volby opakovaly a Juščenko ani Janukovyč se jich nemohli zúčastnit, kandidovala za opozici sama, přímo odpovědět nechtěla. Tím ovšem naznačila, že o podobné eventualitě nejspíš opravdu uvažuje. Koneckonců je právě ona další nejvýraznější osobností hnutí Naše Ukrajina.

Ukrajinu tedy v tuto chvíli stále čekají dvě možnosti. Buď bude nouzově vytvořen právní rámec, na jehož základě bude možné druhé kolo voleb opakovat. V takovém případě jsou zřejmě větší šance na Juščenkově straně. Nebo se stane to, co si přeje vládní křídlo a volby bude třeba zhruba do čtvrt až půl roku zopakovat celé. V takovém případě by docela slušné vyhlídky měla strana tak říkajíc protivná. Ta totiž předvedla, že má k dispozici nejméně 40 procent hlasů. Ruku v ruce s možnostmi, které skýtá bez ohledu na jakoukoliv kontrolu právě výkonná moc, by mohla dokázat zajistit si vítězství i podruhé.

autor: ldo
Spustit audio