Sonda se přibližuje k Marsu

24. září 2010

Vesmírná sonda Mars Reconnaissance Orbiter, kterou vyslala NASA k Marsu, se připravuje na vstup na oběžnou dráhu rudé planety, uvedl server New Scientist.

Na oběžnou dráhu Marsu by měla sonda vstoupit 10. března. Pokud bude probíhat vše podle plánu, přiblíží se během sedmi měsíců k povrchu planety až na vzdálenost 300 kilometrů. Cílem mise je získat nové údaje o podnebí Marsu, jeho geologii a mineralogii.

Sonda odstartovala z Kennedyho vesmírného centra na Floridě v srpnu minulého roku (2005). Od té doby urazila 459 milionů kilometrů, což je asi 95 % vzdálenosti od Země k Marsu.

Až doposud probíhal let sondy podle plánu. Vstup na oběžnou dráhu Marsu je však poměrně riskantní. Za posledních 15 let ztratila NASA při podobných misích už dvě vesmírná plavidla.

V roce 1993 to byl Mars Observer, jehož selhání způsobil pravděpodobně přetlak v pohonném systému. Vznikla trhlina a následně došlo také k úniku paliva.

O šest let později, v roce 1999, se o vstup na oběžnou dráhu pokusila sonda Mars Climate Orbiter. Příčinou nezdaru byla chyba v manévrování, kterou způsobilo používání odlišných jednotkových soustav dvou spolupracujících týmů.

Pokud sonda Mars Reconnaissance Orbiter úspěšně vstoupí na oběžnou dráhu rudé planety, bude následovat sedmiměsíční období sběru dat. K tomu je loď vybavena potřebnými nástroji. Jedním z nich je velice výkonný fotoaparát, schopný zachytit objekty na povrchu planety o velikosti pouhého jednoho metru. Kromě shromažďování informací o klimatu, geologii a mineralogii bude sonda pátrat také po vodě a po místech vhodných pro přistání budoucích kosmických plavidel.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka