Sommeliér: Osmdesát procent schopnosti rozeznat víno je píle. Jen pětina je o talentu
Víno neroste, víno tvoří vinař, tvrdí sommeliér a soudní znalec Ivo Dvořák, který se jako konzultant podílel na knize Bible vína. „Doufám, že tahle kniha bude platná ještě dlouho. Víno je kulturní a historický nápoj a já doufám, že se bude pít pořád,“ říká v pořadu Hovory Českého rozhlasu Plus. Přesto může vývoj vinařství ovlivnit například klimatický změna. „Nedávno jsem pil výborné víno odrůdy Sangiovese, která je typická pro střední Itálii. A bylo z Kudějova,“ poukazuje.
„Odrůdy, které u nás byly dřív nemyslitelné, u nás už dozrávají dobře. Za posledních padesát let stoupla ve vinorodých oblastech Jižní Moravy průměrná teplota skoro o dva stupně,“ upozorňuje sommeliér.
Na jižní Moravě se tak dá vypěstovat odrůda Tempranillo nebo další druhy původně ze Španělska či Portugalska.
Čtěte také
Píle ochutnavače
Jen dvacet procent umu sommeliéra je talent, věří Dvořák. „Jako u každého jiného oboru je základem píle. Myslím, že spousta lidí se dokáže vytrénovat,“ vzkazuje milovníkům vína.
„Myslím, že já mám trochu víc vyvinutou čichovou paměť. Ke každému pokrmu, ke každé bylince se snažím přivonět a záměrně si ji zapamatovat,“ přiznává sommeliér. Na rozdíl od mnoha lidí tak jídlo nesolí, nepepří ani jinak nedochucuje.
„Nejdřív by se měl člověk spolehnout na to, jak jídlo voní, jak vypadá. A teprve když mu to nevyhovuje, použít pepř, sůl nebo jiné koření.“
Poslechněte si celý rozhovor, audio je nahoře v článku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.