Sociální sítě a politika: Vítejte v twiplomacii

26. červen 2015

Poslední dobou se víc než jindy ukazuje, jak moc sociální sítě zasahují i do jednání vrcholných představitelů státu. Diplomacie na Twitteru už má dokonce svůj vlastní název: twiplomacie.

Její příklady jsme mohli vidět i teď během summitu Evropské unie.

Například řecký premiér Alexis Tsipras na Twitteru obvinil mezinárodní věřitele z toho, že nemají zájem na dohodě s Řeckem.

Také český premiér ukázal, že twiplomacii ovládá, a to svým tweetem: Právě jsem odmítl kvóty.

„Celá twiplomacie je velmi zajímavý fenomén, který stojí na velmi opatrném volení slov, a teprve poté se vyjednává o tom, co se bude dít a jak se bude situace dál vyvíjet,“ říká šéfredaktor serveru Tyinternety a redaktor České televize Pavel Cyprich.

Je tedy Twitter součást regulérní politiky, nebo jde o osobní exhibicionismus? Podle Cypricha je to na hraně.

„Třeba už přes 4000 ambasád a velvyslanců po celém světě je na Twitteru. Stejně tak tam funguje více než 170 předsedů vlád a prezidentů, případně jiných hlav států. Ale nepíšou tweety oni sami, je to nějakým způsobem reprodukováno jejich týmem. Hranice, kdy je to ještě oficiální statement, a kdy je to exhibice konkrétního člověka, je tam velmi úzká.“

Šéfredaktor se pozastavuje nad tím, když na Twitter unikají informace z jednání za zavřenými dveřmi.

„Nemyslím si, že by se toto vůbec mělo dít, přesto se to děje. Twitter je pořád kanál velice široce dostupný a nijak nechráněný. Vyjednávání, která jsou poměrně velká a složitá a za kterými jsou celé týmy, tak mohou jednotlivými těmito kroky mírně rozbourat,“ dodává Pavel Cyprich.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio