Sociální demokracie v SRN je v dezolátním stavu

19. červenec 2005

Podle několika posledních průzkumů se nachází německá SPD, tedy sociální demokracie, pod hranicí třiceti procent, což naznačuje, že se tato strana po bezmála dvou vládních obdobích kancléře Gerharda Schrödera ocitla v dezolátním stavu.

Profesor politologie z univerzity v Göttingenu Franz Walter řekl německému zpravodajskému časopisu Der Spiegel:: "Žijeme v období radikálních změn, a proto není možné očekávat, že strany budou kopírovat situaci semdesátých let minulého století. S tímto konceptem se musí SPD rozloučit."

Důvod této změny je evidentní: Po vzniku nové levice, v níž se v Německu spojily odboráři s postkomunisty, se na politické mapě sociální demokraté posunuli do středu a ze silné strany se stává naopak jazýček na vahách, který podle toho, na kterou stranu se přikloní, bude rozhodovat o budoucích vládách. Tak tomu už bylo v Sasku, kde v posledních volbách získala SPD jen devět procent, ale přesto je ve vládě. Tato možnost vývoje není vyloučená, i když prozatimní průzkumy hovoří o tom, že nová strana má jen 12 procent přívrženců.

To, co politolog Walter sociálním demokratům v současnosti nejvíce vyčítá, je skutečnost, že SPD opakuje starý mustr, který již dávno neplatí a snaží se všem vrstvám obyvatelstva zalíbit. Její volební manifest to jen dokládá. Profesor říká: "Je nečitelný, neúčinný, neinspirativní a předvádí samozřejmosti v pastorální řeči."

Nejlépe tuto situaci ilustruje sám kancléř, který - ač má v Bundestagu většinu - chce předčasné volby, tedy potvrzení své pozice. Vlastně ač dvakrát vyhrál, nyní svou moc předává bez boje křesťanským stranám. Sociální demokraté jsou kvůli tomu všemu velice znejištění a rozhádaní. Otázkou zůstává, jestli Franz Müntefering, je v takovéto situaci ten nejlepší muž jako předseda strany. Analytikové i politologové se spíše kloní k názoru, že ne, protože strana, která se ocitla v krajní situaci, potřebuje obnovu jak myšlenkovou, tak strukturální, organizační. Pro tyto změny chybí Münteferingovi autorita, váha i zkušenosti. Müntefering vlastně zastává koncept demokratického socialismus, který se již zcela vyčerpal, nebo, jak říká profesor Walter, který se spálil. Ze slibů této koncepce nic nezbylo: Ani společenské třídy, s kterými model počítal, ani víra v optimistickou budoucnost a s ní spojená víra ve fundamentálně jinou a lepší společnost. Bohužel SPD nejenže nepřichází s něčím novým, ale zároveň ji chybí i mladší talentovaná střední generace, která by osmašerdesátníky, jež jsou nyní u moci, mohla vystřídat. Mnozí říkají již velice tvrdě: Němečtí sociální demokraté jsou perzonálně, organizačně i programově zcela na dně.

Jak bude budoucí sociální demokracie po odchodu Schrödera vypadat, není zatím zřejmě nikomu jasné, ale analytici se shodují minimálně na dvou faktech:

Za prvé se bude muset SPD zbavit animozity vůči Lafontainovi, který stojí v čele nové levice, aby jako v jiných zemích mohly tyto dvě uskupení vedle sebe existovat a konstruktivně spolupracovat.

Za druhé bude muset sociální demokracie silněji artikulovat otázky, jak by měla vypadat nová organizace společnosti, aby se v ní lépe žilo. Jinými slovy bude muset nabídnout perspektivu znejištěné a znervózněné střední třídě, protože novým postavením na politickém spektru právě tato třída bude tvořit její cílovou skupinu.

Spustit audio