SMS

27. prosinec 2002

Jsou dny, kdy se toho z pohledu médií mnoho nestane, nepočítáme-li nějakou tu automobilovou nehodu anebo lup. Takovým dnem bez událostí, které hýbou světem, anebo alespoň burzou či politikou, bývá rok co rok i druhý svátek vánoční. Ještě štěstí, že existuje statistika a jedna zpráva je jistá předem, totiž informace o tom, kolik jsme na Štědrý den odeslali z mobilů krátkých textových zpráv.

Připomeňme si, že předloni jich bylo dvacet miliónů a loni zhruba třicet. Letos pak mobilní operátoři napočítali téměř čtyřicet sedm miliónů SMS-ek, kterými si osm miliónů lidí, vlastnících u nás mobily, vesměs popřálo šťastné vánoce. Opět tedy rekord, i když asi ne z těch, kterých bychom si měli nějak zvlášť považovat. Textovka se těší větší popularitě než pohled či telefonát proto, že šetří čas a peněženku. Šetříme na sobě. Čím více SMS-ek, tím je to vlastně s naší komunikací horší. Ponechme tedy nadšení provozovatelům mobilních sítí a povšimněme si jiného rekordu.

Vítěz americké vánoční loterie přemýšlí, jak naložit s rekordními třemi sty patnácti milióny dolarů. Benzinovou pumpu v městečku Hurricane v Západní Virginii oblehli novináři pátrající po šťastlivci, který na tomto místě podal tiket. Výherce se zatím skrývá, pouze prostřednictvím právního zástupce údajně vzkázal, že se k jednání dostaví později. Kdo ví, co je to za člověka. Zřejmě netouží po popularitě a asi mu ani nechybějí peníze. Možná dokonce ani nemá v úmyslu změnit svůj životní styl, s tím dosavadním je třeba spokojen. Docela dobře může být výhercem někdo, kdo ani neumí vyťukat na mobilu textovou zprávu. Mohl by jich přitom rekordně odeslat několik miliard. To by ale musel vyřešit, komu a proč. Navíc - pokud nespěchá do banky, je celkem jisté, že takový rekord nehrozí.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.