Směšná korupce

2. březen 2005

U okresního soudu v Nymburce začalo hlavní líčení se dvěma rozhodčími, kteří jsou obviněni z korupce. Měli ovlivňovat fotbalové zápasy v třetí B soutěži na Nymbursku. Úplatek podle žaloby činil pět set korun a soudce, který případ řeší, si podle tisku neodpustil komentář, že je to směšná částka.

Pokud se trestného činu dopustili, je podle něj otázkou, proč to udělali. Jednou z verzí je, že pro peníze. Nejspíše si vůbec neuvědomili, že je ty pětistovky mohou stát dva roky vězení. Předloňský případ z Libice nad Cidlinou samozřejmě nemůže konkurovat obrovské korupční aféře v první fotbalové lize. Výsledek tohoto procesu ale může napovědět, na co se můžeme těšit u soudů, které teprve přijdou. Především nás zřejmě obvinění budou chtít pobavit svou obhajobou. Je pikantní slyšet, jak o sobě rozhodčí říká, že nikdy nikomu nenadržoval a je férový chlap, když je zdokumentováno, jak za stavu 3:3 prodloužil zápas o šest minut a v poslední minutě nařídil spornou penaltu zrovna ve prospěch týmu, který mu dal pětistovku.

Podobně povedený je obhájce, který tvrdí, že záběry skrytou kamerou jsou zmanipulované a že jeho klienti dostali oficiální peníze, nikoli úplatek. Sudí přitom prohlašují, že když zjistili, že dostali úplatek, chtěli ho vrátit, ale už nezastihli dobrodince, respektive že si zprvu mysleli, že domácí asi mají na rozhazování, a až zpětně jim došlo, že se stali obětí msty. Nejen výše úplatku, ale i kvalita obhajoby je v daném případě přiměřená úrovni třetí B třídy. V prvoligové aféře šlo o větší peníze a snad tedy máme naději, že obhajoba obviněných bude méně směšná. Snad budeme ušetřeni výroků typu "nic jsem si nevzal, strčili mi peníze do kapsy". Na směšnou obhajobu není třeba reagovat veselým rozsudkem. Lepší by byl signál, že se úplatek nevyplácí.

autor: iho
Spustit audio