Slepice stanula na americké půdě ještě před Kolumbem

8. červen 2007

Skupina vědců z Nového Zélandu, USA a Austrálie objevila v jižní části Chile zbytky kuřecích kostí, které pocházejí z let 1304-1424. Analýza DNA ukázala, že jde o původně polynéské zdomácnělé ptáky.

Tento nález může vést ke dvěma závěrům - za prvé: slepice se do Nového světa nedostaly z Evropy, a za druhé: vědcům se podařilo konečně objevit hmatatelné a přesvědčivé svědectví o kontaktech mezi Polynésií a Amerikou. O objevu informuje The New York Times s odkazem na vědecký časopis Proceedings of the National Academy of Science.

Výzkum, provedený vědci z university v Aucklandu na Novém Zélandu ukázal, že slepice z Chile jsou geneticky nejblíže plemenům, která žijí na ostrovech Tonga a Samoa.

Příchod slepic do Ameriky byl tématem mnohých diskuzí ve vědeckých kruzích. Část vědců předpokládala, že indiáni tento druh ptáků znali ještě před Kolumbem, druzí byli přesvědčeni, že slepice se na kontinent dostaly prostřednictvím španělských a portugalských osadníků v první polovině 16. století.

Ani zprávy španělských dobyvatelů v čele s Franciscem Pizarrem, kteří se vylodili v roce 1532 na pobřeží Peru hovořili o úloze slepic ve vykonávání místních náboženských obřadů, nezviklalo hypotézu o evropském původu ptáků. Vědci předpokládali, že se slepice nějakým způsobem rychle přizpůsobily životu v Americe a rozšířili se zde během jediného desetiletí.

Až objevené kosti mohou potvrdit, že Polynésané, a s nimi i slepice, objevili Ameriku ještě dlouho před Kolumbem.

Tuto a další aktuality můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který má premiéru 8.6.2007.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.