Škůdce z Rotenburgu

10. květen 2004

Lidé, kteří se rozhodnou škodit, nejsou vždy vedeni emocemi, například nenávistí, pomstychtivostí či závistí. Jejich motivem může být i chladnokrevný kalkul. Tak například osmnáctiletý programátor ze severoněmeckého Rotenburgu je podezírán, že vytvořil nebezpečný počítačový vir proto, aby jeho matka, vlastnící podnik, který odstraňuje problémy u osobních počítačů, získala další klienty.

Ze zprávy o jeho zadržení není zřejmé, zda mamince pomohl. Jeho vir způsobil vypínání a restartování odhadem u osmnácti milionů počítačů po celém světě a není pravděpodobné, že by všichni ti naštvaní uživatelé hledali pomoc zrovna v Rotenburgu. Nadaný německý středoškolák bude zřejmě příkladem škůdce, který neváhá připravit obrovské množství lidí o spoustu času a peněz bez ohledu na to, že má šanci pouze na směšně malý profit. Spíše než maminka vydělávají velké peníze tvůrci opravného softwaru, kteří nyní se zájmem sledují, zda vir bude mutovat, zatímco jeho autor je už za mřížemi.

Když je řeč o motivu mladíka, který přelstil operační systém Windows společnosti Microsoft, můžeme předpokládat, že nejspíše vůbec neřešil otázku, zda se na něj někdo bude zlobit. Pravděpodobně byl zcela zaujat řešením problému, čelil zajímavé výzvě a nejspíše byl polichocen zjištěním, že zamotal hlavu Microsoftu. Testovat funkčnost systému tím, že se ho snažíme poškodit, je zvláštní zábava. Bohužel ale běžná. Jelikož mocné počítačové firmy vydělávají miliardy, odměnou je jim právě zisk, nikoli úcta a respekt uživatelů. Softwarový zločinec nevnímá Billa Gatese jako úctyhodnou autoritu, následováníhodný příklad, ale jako protivníka, kterého je třeba porazit. Jenomže Gates je neporazitelný a nakonec to vždycky odskáčeme pouze my.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.