Škodlivost palmového oleje je jen důsledkem nevhodného zpracování, tvrdí expert

24. leden 2017
Palmový olej je získáván z oplodí palmy olejné

Společnost Ferrero bojuje za svou čokoládovou pomazánku Nutella. Aktuálně ji smetla vlna kritiky za používání palmového oleje. Jak se výrobci potravin postaví ke zjištění Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), že v palmovém oleji je vysoká koncentrace karcinogenních látek?

„Ze zdravotních a sociálně-ekologických důvodů bych se používání palmového oleje spíše vyhnul,“ uvedl v pořadu Pro a proti biolog a europoslanec Pavel Poc (ČSSD).

Evropský úřad pro bezpečnost potravin v květnu minulého roku zjistil, že v rostlinných olejích, které jsou vystavovány teplotám nad 200 stupňů, vznikají kontaminanty jednoznačně nebezpečné pro lidské zdraví. „U palmového oleje jsou obsahy těchto látek 6 až 10krát vyšší než u ostatních rostlinných tuků.“

„Tato zpráva byla zaslána Evropské komisi a členským státům, a ty jsou zodpovědné, jestli učiní nebo neučiní nějaká opatření,“ upozornil politik. „EFSA nevydala doporučení, protože k tomu není pověřena. EFSA pouze smí říct, že je tady riziko.“


Společnost Ferrero tvrdí, že vyžaduje od dodavatelů oleje zvláštní kvalitu. Žádají zkrácení doby mezi sklizní a zpracováním, a pak se odvolávají na blíže nespecifikované postupy rafinace, které mají snížit množství právě těchto kontaminantů. Odvolávají se ale na tajemství a důvěrnost těchto postupů. Spolehlivost takových informací je velice malá. Pavel Poc

Specialista na potravinové tuky Jiří Brát z Potravinářské komory je přesvědčen, že palmový olej jako náhrada částečně ztužených tuků do potravin určitě patří.


Některé firmy dohadují s dodavateli palmového oleje speciální technologické postupy, které umožňují to, že v oleji škodlivé látky nejsou... Musíte to brát výrobek od výrobku. Nelze tvrdit, že jde o vlastnost palmového oleje. Je to vlastnost jeho zpracování. Další opatření, které omezí vznik těchto látek je, že se zpracovává čerstvý olej. Jiří Brát

Ten připomněl, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin nedal žádné doporučení ohledně toho, že by lidé měli měnit své stravovací návyky. „Také jsem prošel materiál od World Cancer Research Fund, který sleduje vliv látek na výskyt rakoviny, a nikde nenajdete, že jakýkoli tuk by způsoboval rakovinu.“

Expert také odkázal na údaje, které EFSA vydala o hodnotě zvané tolerovaný denní příjem. „Když se konzumují potraviny pod touto hodnotou, tak neexistuje žádné nebezpečí.“

„Existují technologické postupy, které probíhají i do teploty 200 stupňů, a takto zpracovaný olej neobsahuje škodlivé látky ve vysokých koncentracích,“ zopakoval Jiří Brát.

  • Aktuální dění
  • Rozhovor