Skleníkový plyn, který zachránil svět

21. srpen 2009

Skleníkové plyny dnes vnímáme především jako hrozbu, ale jeden z nich zřejmě kdysi dávno Zemi zachránil před totálním zmrznutím.

Nedlouho po vzniku naší planety, v období archaika, bylo Slunce asi o 30 % slabší než dnes. Veškeré vodě proto ve chvíli, kdy Země začala chladnout, hrozilo zamrznutí, které by mimo jiné zabránilo vzniku života. Tým výzkumníků z univerzit v Tokiu a Kodani se domnívá, že skutečnost, že k tomu nedošlo, můžeme vysvětlit jedině přítomností skleníkového plynu.

Tímto plynem, který "zachránil svět" byl zřejmě karbonylsulfid - tedy sloučenina kyslíku, uhlíku a síry s chemickým vzorcem COS. Podle poměru izotopů síry v prastarých horninách se zdá, že sloučenina vznikala ze síry uvolněné při sopečných erupcích, která se vlivem ultrafialového záření v atmosféře měnila na karbonylsulfid.

Plášť, který karbonylsulfid vytvořil kolem Země, podle propočtů výzkumného týmu kompenzoval slabé sluneční záření a dovolil tak vodě zůstat v kapalném stavu. V atmosféře ale karbonylsulfid nevydržel příliš dlouho. První fotosyntetizující organismy začaly do atmosféry dodávat kyslík, který měnil její chemii. Místo karbonylsulfidu vznikaly aerosoly síranů, které místo ohřívání planetu naopak ochlazovaly. Tím si vědci také vysvětlují období sněhové koule, během kterého se zřejmě většina Země dočasně ocitla pod ledem.

Výsledky studie zveřejnil časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.