Skener mozku řídí bitvu

18. červenec 2012

Náš mozek vnímá i podvědomé podněty, které si plně neuvědomujeme. Speciální EEG aparatura je ale zachytí a zesílí, i kdybychom nechtěli...

Vědci ve spolupráci s americkou výzkumnou vojenskou agenturou DARPA vyvíjejí speciální sledovací systém Sentinel (System for Notification of Threats Inspired by Neurally Enabled Learning). Jde v podstatě o síťkový elektroencefalograf, který se běžným způsobem připíná na hlavu, je spojen s elektronickou binokulární soustavou a počítačem.

Tento systém zachycuje elektrické signály v mozku a pracuje jak s vědomými, tak s nevědomými reakcemi mozku vojáka, reaguje na okolní vizuální a jiné podněty na bojišti. Otázkou přežití vojáka v bitvě někdy může být právě zachycení a zpracování podvědomého elektrického mozkového signálu, ten se nazývá “P300”. Pro něj je typické, že leckdy nebývá mozkem dostatečně rychle zpracován. Typická doba jeho zpracování je kolem 300 milisekund. V bitvě přitom jde o každý zlomek sekundy. Systém Sentinel vojáka okamžitě upozorní, že má v zorném poli něco velmi důležitého, pokusí se vjem identifikovat a vyvolá poplach. To pomůže zaměřit pozornost okamžitě na to, co je právě podstatné. Někteří vojáci projevují tuto schopnost přirozeně, bývá občas nazývána “šestým smyslem”.

Sentinel není prvním vojenským systémem, který pracuje s principem přímého napojení strojové analýzy na mysl člověka. Ale je jedním z prvních systémů, které pracují v reálné situaci, i když zatím jen v laboratoři. Systém má zatím hmotnost necelých 7 kg, což se do bitvy moc nehodí... Vývojáři proto chtějí pomocí miniaturizace součástek postupně dosáhnout až třetinové hmotnosti. V konečné podobě by mělo být možné EEG síťku nasadit a sundat z hlavy podobně jako běžnou helmu. Testovacím osobám prozatím pomohla zachytit až o třetinu více rychlých podvědomých podnětů, než kolik jich byli schopni zachytit bez EEG síťky.

Zdroje: Popular Science, BBC

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio