Sjezd republikánů skončil

3. září 2004

Sjezd amerických republikánů skončil s přesvědčením, že pod vedením nynějšího prezidenta Bushe bude "Amerika silnější a svět lepší". Celá akce byla dokonale naplánovaná od začátku až do konce, všechno mělo přesné místo od slavnostního zahájení poctou obětem 11.září, až po vrchol sjezdu, kterým byla řeč prezidenta Bushe.

Podle některých pozorovatelů to byl nejlepší projev v celé Bushově kariéře. Měl v sobě kus řečnického umění, ale současně zůstal věrný osobnosti současného prezidenta - byl tedy jednoduchý, přímočarý a otevřený. Právě v jednoduchosti je síla George Bushe, který to dobře ví, takže vystupuje jako lidový prezident, a na sjezdu působil dojmem, jako by byl vlastně jenom jedním z delegátů. Faktem je, že dokáže vytvořit bezprostřední a humornou atmosféru, a to i v nepříjemných situacích.

Obecenstvo, jež obyčejně mává transparenty se jménem kandidáta, mělo tentokrát vlaječky s nápisem: USA. Jinými slovy, Bush jako kandidát má být nejlepší pro všechny obyvatele Spojených států, nikoliv jen pro republikány. I takové detaily byly volebním týmem přesně připravené. Jde totiž o to, získat co nejvíce nerozhodnutých voličů. A těch je relativně málo, snad kolem několika milionů.

Vraťme se ale k projevu prezidenta Bushe a nejprve si všimněme, co v něm chybělo. Vůbec nezmínil jméno Usámy bin Ládina, kterého se dodnes nepodařilo chytit ani zabít. Přestože od útoků z 11.září uplynuly tři roky, Usáma zůstává vůdcem a hlavním symbolem islámských teroristů, přestože je na útěku. Prezident Bush nezmínil ani Severní Koreu a Írán, dva státy, jež před časem umístil na "osu zla". Oba tyto státy se nepochybně snaží tajně zbrojit, a Washington je v tom zatím nedokázal zastavit. A do třetice, George Bush mluvil velmi málo o ekonomice. Právě ta není jeho silnou stránkou, Spojené státy mají obrovský deficit, nezaměstnanost je vysoká, ceny ropy katastrofální a dlouho očekávané oživení se nechce dostavit.

Co se v Bushově projevu naopak překvapivě vyskytlo, byly útoky na protikandidáta Johna Kerryho. Jeho jméno bylo zmíněno sice jenom jednou, následovalo ale několik narážek, jež nenechávaly nikoho na pochybách. Bush vyčítal Kerrymu, že mění často názory, což odvozují republikáni od jeho různých hlasování v průběhu války proti terorismu. Faktem je, že ještě silnější útoky na Kerryho předvedl ve středu viceprezident Dick Cheney, který rovnou prohlásil, že v nynějších volbách bude ústřední otázkou obsazení důležitého postu vrchního velitele armády, čehož prý Kerry není schopen.

Celkově byla síla útoků překvapivá, i když následuje po velmi problematické kampani nezávislých veteránů, kteří neférově zpochybňují Kerryho účinkování ve Vietnamu a kritizují skutečnost, že se po návratu do Ameriky účastnil protiválečných protestů. Bush se sice vyslovil proti této kampani, ale spíše jenom obecně.

Kerryho ale zřejmě silná slova republikánů přece jenom překvapila. Ještě týž večer ale z Ohia reagoval s tím, že naopak George Bush není nejlepším člověkem ve velení armádě. K tomu dodal: "Pokud si skutečně myslíte, že jdeme správným směrem, měli byste volit Bushe". Je tedy možné, že čím blíže bude listopadový termín voleb a čím vyrovnanější budou preference obou kandidátů, tím více konfrontačních tónů v kampani zazní.

Jisté je, že prezident Bush je v očích mnoha Američanů symbolem odhodlanosti, s jakou se jejich země pustila do boje proti terorismu. Je člověkem, který pomohol Američanům postavit se znovu na nohy po teroristických útocích. Bezpečnost je (podle průzkumů) v jejich očích podstatně důležitější než ekonomika. To znamená, že v průběhu kampaně se může ještě mnoho diskutovat o zahraniční politice. John Kerry tvrdí, že by byl lepším prezidentem, protože by se pokusil obnovit tradiční spojenectví - hlavně s evropskými zeměmi. Bushovi lidé v tom ale vidí naopak nebezpečí a tvrdí, že Kerry chce dát Evropanům veto nad americkou bezpečností.

V projevu prezidenta Bushe se našlo něco pro každého. Hlavním tematem je ale nepochybně bezpečnost - a přesně to chtějí republikáni jako hlavní téma celých voleb. Zvláštní pozornost byla ale věnována také budoucnosti. Nikdo by neměl mít pocit, že prezident Bush si už svoje odsloužil a měl by uvolnit místo jiným. Představil se jako muž jasné vize nejen pro Ameriku, ale i co se týče globální stability. Mluvil dokonce o tom, že je potřebné získat nové zdroje energie, aby hospodářství nebylo fatálně závislé na ropě. Mluvil o Palestincích a Izraeli a o tom, že jedni i druzí mají šanci žít vedle sebe v míru. Mluvil o daních, důchodech či zdravotnictví a oprášil starý termín z předchozích voleb: soucitný konzervativismus.

Několikrát se v projevu prezidenta Bushe vyskytly také citáty z Bible. V jednom parafrázoval slavný text ze Šalomounovy Knihy kazatel. Doslova řekl: "Víme, že všechno má svůj čas. Je čas smutku, čas boje, čas obnovy - a nyní přichází čas naděje".

Jisté je, že republikánům sjezd vyšel. Ukázalo se to na rostoucích preferencích prezidenta Bushe, a to i přes masové protesty proti Bushovi v ulicích New Yorku. Je to ale běžný jev v čase konání nominačních sjezdů. John Kerry působil v těchto dnech naopak unaveně a bez jakékoliv jiskry. Zda chytí druhý dech, to se ukáže v následujících týdnech. Zatím je ale jisté, že pokud chtějí demokraté udržet krok, musí přijít s něčím novým. V opačném případě je Bushova volební mašina semele. Momentálně jede totiž plnou parou vpřed.

autor: Daniel Raus
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.