Sjezd ČSSD

28. březen 2003

Šest set delegátů 31. sjezdu sociální demokracie se o víkendu zřejmě bude muset spokojit s menší pozorností veřejnosti kvůli konkurenci, kterou představuje válka v Iráku a očekávaný kvalifikační duel našich fotbalistů s Nizozemskem. Do zpráv se jistě dostane informace, zda zůstává předsedou Vladimír Špidla, ale sotva bude prostor na delší citace řečníků.

ČSSD se nachází v obtížné situaci, což pro média bývá signálem vrhnout se na snadnou kořist, takže čím méně se bude o straně, od které se odklání veřejné mínění mluvit, tím pro ni lépe. Pokud se sociální demokraté rozhodnou hledat příčiny propadu svých volebních preferencí, učiní asi nejlépe, když si vzpomenou na své politické působení před půl rokem, kdy je podporovalo ke třiceti procentům občanů. Snadno přijdou na to, že ve zmíněném období se nenapadali přes média, nešli si po krku a hodně občanů ještě mělo za to, že se strana, která vyhrála volby, bude věnovat problémům, které ve volební kampani slíbila řešit.

Politici, a neplatí to pouze pro sociální demokraty, mívají často pocit, že politice rozumějí lépe než obyčejní občané. To, čemu snad skutečně rozumějí lépe, je technologie moci. Čím více se ale na ni soustředí, čím více jsou sami sobě středem politického zájmu, tím méně jim zbývá času na skutečnou politiku, tedy správu věcí veřejných. Je až s podivem, jak obtížné je pro politiky pochopit, že se od nich nečekají personální rošády, ale zájem o hladké fungování státu, o to, aby se problémy řešily rozumně a rychle, aby se nekradlo a aby lidé měli jistotu, že se poměry v zemi i přičiněním zastupitelů, které zvolili, vyvíjejí slušným směrem. Existuje jediný způsob, jak může politická strana získat respekt občanů. Její členové musí politikou rozumět nikoli privilegia, ale závazky.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.